71

Намаляване на вредата от тютюна: глобална здравна платформа

Намаляването на вредата от тютюна се изразява в това потребителите да бъдат насърчени да преминат на никотинови продукти, които имат потенциал да са много по-малко вредни от горимите тютюневи изделия. Ситуацията по отношение на търговията, клиничната практика, общественото здраве и законодателството се преобърна из основи с появата на никотиновите изделия с потенциал за намален риск. Приемането на стратегия за намаляване на вредата допълва изпълняваните до момента мерки за контрол на пушенето.

Основен принцип в подхода за намаляване на вредата от тютюна е това, че най-добрият начин на действие е хората да се откажат напълно от пушене или да не започват никога, но е ясно, че мнозина ще продължат да употребяват горими тютюневи изделия, въпреки че са наясно с рисковете от тях. При подхода за намаляване на вредата се насърчава пълното преминаване на алтернативи с потенциал за намален риск, като електронни цигари, нагреваеми тютюневи изделия и никотинови пликчета за орална употреба, които са по-малко вредни в сравнение с конвенционалните горими тютюневи продукти, широко достъпни в целия свят. 

Според Международния пакт за икономически, социални и културни права всеки има право да  постигне възможно най-добро състояние на физическо и душевно здраве. Комитетът доразви  тази норма за икономически, социални и културни права, като се произнесе, че правото на хората да упражняват контрол върху своето здраве и своето тяло предполага наличие на разнообразни механизми, стоки, услуги и условия, така че да се постигне възможно най-добро състояние на здравето. За употребяващите тютюн това означава да имат свободата да изберат потенциално по-малко рискови алтернативи на горимите цигари или другите рискови тютюневи изделия за орална употреба.

Предвид факта, че в света има 1 милиард пушачи и с цел да намерят решение на този проблем редица държави включиха подхода за намаляване на вредата в своите национални планове и той вече дава впечатляващи резултати.  Япония успя да намали с 42% броя на пушачите в страната само за пет години чрез включване на регулация на потенциално по-малко вредните алтернативи в своя национален план за намаляване на вредата.

Подобно на Япония, и Обединеното кралство отчита намаление от 6.9% на броя на употребяващите тютюн благодарение на отбелязания от страната напредък. В други държави, като Нова Зеландия, Италия, Франция, Германия, Испания, Филипините, Китай, Норвегия и Исландия, също се наблюдава значителен спад в продажбите на цигари, като общото между всички тях е това, че пълнолетните пушачи имат достъп до потенциално по-малко вредни алтернативи.

Подходът за намаляване на вредата от тютюна вероятно ще донесе значителни ползи за общественото здраве, защото дава практично и логично решение на проблем, с който светът се опитва да се справи.

Източник: Tobacco harm reduction: a global health agenda - Daily Times

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хит

Хит

27.03.2023 | 17:21

Нашите цигари са по-хубави от вашите цигари. Ха ха ха . Много нагло.

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?