49

На живот и смърт: Наплив към Турция, но не на пазар, а за спасение

Здравният туризъм съвсем не прилича на стандартния. Болните не пълнят куфара с пътеводители, разговорници и слънчеви очила, а с епикризи, изследвания и рентгенови снимки. И докато първите пътуват за удоволствие, вторите тръгват зад граница, люшкайки се между отчаянието и  надеждата.

Свикнахме отвсякъде да изскачат тъжни истории на болни хора, които се чудят как да финансират лечението си в чужбина - я кутия за дарения на касата в магазина, я благотворителен концерт, я пост във Фейсбук. Вече дори не си даваме сметка, че държавата не се справя с основно задължение, като здравеопазването, че там преобладават главно скандалите, не коментираме защо е така, не говорим за реформи. Просто отваряме портфейлите си и пълним дарителски сметки за лечение в чужда държава. Защо се стигна дотук?

Има няколко причини пациентите да обръщат поглед към чужбина, когато става въпрос за здравето им, коментира Стоянка Ананиева, която управлява посредническа фирма и съдейства на болни българи да намерят подходящо лечение зад граница. Първата е, че сме обезверени от системата, от отношението, от грубото погазване на човешки прави, обобщава тя. Специално в Турция доброто отношение лекар-пациент идва сякаш от манталитета им, от убедеността, че семейството е ценност. Отделно е строгото спазване на стандартите в комуникацията между двете страни.  Стоянка Ананиева не говори като страничен наблюдател.

Зад гърба си има лични битки, за щастие, спечелени.  „В моето семейство бъбречните заболявания оставиха траен отпечатък. Съпругът ми и дъщеря ми са бъбречно трансплантирани. Той получи шанс за нов живот в края на 2001 г. и само година и половина след това детето ни също имаше късмета да продължи да живее нормално и пълноценно“, разказва открито тя. Дъщеря ѝ обаче вече е "здравен емигрант". Емигрирала е от България, за да получава по-добро последващо лечение и наблюдение след трансплантацията.

Откакто е създадена, фирмата ѝ е съдействала на 210 души, които са трансплантирани в чужбина. Всички са добре, отчита Стоянка Ананиева и може да разкаже в детайли всеки случай, минал през нея. Главният поток е към Турция - заради цените, близостта до България и успеваемостта, дава втора причина тя. Ориентировъчно, 

една бъбречна трансплантация в съседната ни страна излиза около 20 000 евро, 

а в Западна Европа, например Германия - 60 000 евро, или три пъти по-скъпо.

Заради дефицитите в родното здравеопазване още преди много години се появиха такива посреднически фирми. Повечето от тях не са случайни, основават се от хора, минали сами по трънливия път на лечението в чужбина и научили по неволя как се случват нещата в чужбина. Откакто обаче здравният туризъм в Турция стана държавна политика, самите турски болници поемат огромна част от обслужването на българите.

Лечебните заведения поддържат на длъжност дузина координатори, които спрямо народностите, които обслужват, говорят съответните езици. Те са на разположение 24/7 по viber, whatsАpp, а телефоните им се раздават публично. Ролята на посредническите фирми в България е да съберат документацията на пациентите, да я преведат, да я разпратят до няколко болници, специализирани в конкретни заболявания. 

Лечебните заведения връщат оферти, а болният избира сред морето от цени и успеваемост

Посредниците имат и вторични функции ​- те могат да съдействат при осигуряването на хотел, та дори и самолетен билет. Могат да осигурят и специализирана линейка, която да закара болния, ако не е на крака.

Важна част от работата им е да организират безплатни прегледи на желаещите българи в датите, обявени от клиниките. Срещата с лекарите наистина е без пари, заплаща се само транспортът с автобус или микробус до Турция. Така например последният воаяж от София до Истанбул на двойки с репродуктивни проблеми е струвал 100 лева на човек, а за пациентите от Пловдив - 80 лева, става ясно от оферта.

Двойките, кандидати за инвитро, получават безплатна нощувка със закуска в близкия хотел, с който клиниката има договор. Цената на инвитро терапията в турския център за асистирана репродукция Bahçeci в Истанбул например е закована на 2800 евро. За сравнение, в Гърция средно е 3000 евро, в Чехия - 3200 евро, в Испания - 5000 евро, а във Великобритания - 5600 евро.

Според компанията най-често българските пациенти ходят в турските болници именно за инвитро, онкозаболявания, включително и детски, неврология и трансплантации. Не е за подценяване и бройката на хората, които се възползват от пластична хирургия и разкрасителни процедури.

По данни на турското правителство, за последните пет години около 100 000 българи са се лекували в Турция. 

Любопитна подробност е, че една част от свързващите фирми имат такса обслужване, а друга - не, тъй като се водят представители на съответната болница и комисионата идва оттам.

Застрахователи покриват лечение до 2 милиона евро

Извън дарителските сметки и разпродажба на имущество, за да се събере необходимата сума за лечение в чужбина, има още един вариант. Той обаче трябва да се направи авансово. Застраховката „Лечение без граници“ покрива следните процедури и терапии -  лечение на рак; байпас на коронарната артерия; смяна или реконструкция на сърдечна клапа; вътречерепна хирургия и специфична хирургия на гръбначния мозък; трансплантация на органи от живи донори; трансплантация на костен мозък. Цената обаче не е за всеки.

Индивидуалната полица излиза ориентировъчно 242 лева годишно за лица до 18 години и двойно повече за хората в най- активна възраст (19-44 г.). Колкото повече години се трупат и вероятността от болести е по-голяма, толкова застраховката става по-скъпа. За хора между 50 и 54 г. цената става 800 лева, а за тези в категорията 54-64 отива над 1000 лева. Нито един застраховател не предлага „Лечение без граници“ на хора в пенсионна възраст.

Срещу тези пари обаче застрахованите биха получили до 2 милиона евро за прегледи от лекари, утвърдени специалисти в своята област в цял свят, лечение или хирургична намеса в болници в цял свят, възможност за избор на лечебно заведение, възстановяване на разходи за лекарства, закупени на територията на България след лечение на покрито заболяване на стойност 50 000 евро за целия период на застраховката, и дневни пари за болничен престой в размер на 100 евро (за период от 60 дни).

Преди да се направи застраховката, компаниите изискват попълването на специални въпросници за здравословното състояние на клиента. Правят се и медицински прегледи, за да се установи, че към момента на сключване на договора човекът няма заболявания, които изискват скъпоструващо лечение. Ако по някакъв начин клиентът успее да прикрие някоя болежка, при възникване на събитие застрахователят има пълно право да откаже плащане. Това е заложено в договора.

Доктори от чужбина правят прегледи от разстояние

Турски лекари правят прегледи и проследяване с ултразвуков екран / Снимка: сайта на Bahçeci

 

Прочута инвитро клиника от Истанбул откри свое представителство в София и това още повече скъси пътя на двойките, борещи се с репродуктивни проблеми. Буквално. „Лекарите ни в България и Турция съвместно извършват първия преглед. Благодарение на ултразвуковата система за дистанционно изобразяване лекарят ни в Истанбул се свързва с ултразвуковия екран в София и изследва яйчниците и матката на пациентката", описват целия процес от Bahçeci. След това лекарят в Истанбул определя дозите на лекарствата и изготвя рецептата. Лекарствата за инвитро оплождане са приблизително 50% по-икономични в Турция. Ако желаете, можете да преминете българо-турската граница и да ги вземете на по-достъпна цена, дават още един съвет оттам.

Другата честа практика напоследък е лекари от Турция да идват на крака при българските си пациенти за първичен преглед. За чуждите медици обаче той е само документален. Обикновено се работи в тандем с български лекар, който извършва физикалния преглед, а турският му колега само гледа. Подробно обаче се разглежда цялата медицинска документация, съпътстваща случая, и се дава становище и препоръки.

Само 83 българи годишно на сметката на Здравната каса

Откакто сме пълноправен член на ЕС, българите на теория могат свободно да се лекуват за всяка болест и в други европейски държави. При определени условия Здравната каса покрива разходите. В този случай има две опции - да се извади формуляр S2, или с т.нар. предварително разрешение от управителя на НЗОК. Опитът показва, че и двата варианта са доста тромави и отнемат много време.

Ако изберете варианта с предварително разрешение, ще трябва сами да заплатите за лечението, а от НЗОК след това ще възстановят средствата. Имайте предвид обаче, че ако разходите надвишават цената на същото лечение в България, Касата ще възстанови само част от тях, равна на цената на лечението в България.

Практиката показва, че предварително разрешение се издава по-бързо от формуляр S2, но тъй като то покрива само сумата, която същото лечение би струвало у нас, разликата в платената от пациента сума в чужбина и възстановената сума от НЗОК може да бъде огромна, посочват препатили.

При формуляра S2 пък най-важният документ е становище от национален консултант по съответната болест, че в България не може да се извърши съответното лечение. Освен него има дузина други и процедурата е доста бавна и мъчителна.

Статистиката е показателна - за 10 години Здравната каса е дала картбланш на едва 1006 българи да се оперират в клиники от ЕС, се посочва в анализ, поръчан от Надзорния съвет на Касата. Това прави средно едва по 83 души на година. В документа се казва още, че разходите за планова терапия на български граждани в ЕС представляват едва 4% от общите разходи за лечение на българи в чужбина. Тук се визира само терапията, която НЗОК одобрява предварително и заплаща напълно, тъй като у нас не се прави съответната операция например.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Пенсионерка

Пенсионерка

18.02.2024 | 21:41

От тридесет и пет години здравето е скъпа стока, а политиците нямат волята да направят здравните осигуровки индивидуални. Тогава няма как здравната каса да се източва с лекарства на шокиращи цени, а ръководителите на клиники да получават милиони под формата на заплати и премии, какъвто бе случаят в Русе. Но само те ли са маймуните на клона? По груби изчисления за тези тридесет и пет години държавата ми е прибрала над 40 Хил. лева. Ако всеки има по толкова пари, че и повече и може да ги прехвърля на друг нуждаещ се, както е на Запад, болниците ни щяха да работят на пълен оборот и да си вършат работата. Но, уви!

Отговори
8 0
Георги

Георги

09.02.2024 | 20:29

Всеки да се лекува, където намира за добре.

Отговори
12 2
Ууууи

Ууууи

08.02.2024 | 14:18

Не забравяйте , че и там има гробища!

Отговори
16 1
ЗАЩО  НЕ !!!

ЗАЩО НЕ !!!

08.02.2024 | 11:51

НЯМА НИЩО ПО БЛАГОРОДНО ОТ ТОВА ДА СЕ ГРИЖИШ ЗА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ......ТОВА ДА Е КАУЗА НА ВСЕКИ ЕДИН ПОЛИТИК В ДЪРЖАВАТА ...ТОЗИ ТУРСКИ ОПИТ ТРЯБВА ДА ГО ВНЕДРИМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАЩО ДА НЕ СЕ НАПРАВИ ФИЛИАЛ В ПЛОВДИВ !!!!!

Отговори
41 2
ЗАЩО  НЕ !!!

ЗАЩО НЕ !!!

08.02.2024 | 11:49

ВСЕ ПАК ЧОВЕК ИМА НАДЕЖДА..... ЗАЩО КРАДЕТЕ ТОЛКОВА БЕ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ....ЩЕ ДОЙДЕ И ВАШЕТО ВРЕМЕ ...ДА ТЪРСИТЕ ИСКРИЦА НАДЕЖДА..... НАПРАВЕТЕ ТОВА КОЕТО Е В ТУРЦИЯ....НЕКА СМЕ НА НАЙ-ВИСОКО НИВО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ....И ОБРАЗОВАНИЕТО ..... ОСТАВЕТЕ ДРУГИТЕ ПРОСТОТИИ...

Отговори
55 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?