49

Меракът умира последен: 93-годишен се изследва за ХИВ

93-годишен мъж е най- възрастният желаещ да се изследва за вируса на ХИВ, преминал през Кабинета за анонимно и безплатно изследване за СПИН. През годината са изследвани 408 лица, които са узнали своя ХИВ статус, от тях 120 са посетили КАБКИС в сградата на РЗИ, а 288 са узнали своя статус при проведени кампании на терен с мобилен екип. Лицата, преминали през КАБКИС, са на възраст от 17 до 93- годишна възраст, като 259 са жени и 149 са мъже.

69 % от изследваните над 400 души посочват като причина за тестването им рисковото сексуално поведение. Част от тях са изследвани за Хепатит В и Хепатит С, а 69 души са се проверили и за сифилис, съобщава д-р Евгения Недева, директор на РЗИ- Велико Търново.

От преминалите, шест са установените серопозитивни лица на възраст от 27 до 29 години от великотърновска област и са насочени към в клиниките за лечение на ХИВ, те се намират в университетските болници и Клиниката по инфекциозни болести- София.

Днес бяха организирани различни инициативи, като в центъра на Велико Търново доброволци от МБЧК и Градски ученически парламент раздаваха образователни материали, балони и презервативи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?