3906

Медиците на нокти! Вижте колко грипни щама ни атакуват тази есен

Коктейл от ковид, грип и респираторен вирус идва през есента

 

Тройна епидемия от грип, COVID и респираторен вирус очакват епидемиолозите през студените месеци. Първите заболели се очакват още през ноември, а до дни личните лекари ще получат безплатните ваксини срещу грип по националната програма за хората над 65 години.

Тази година държавата е осигурила над 370 хиляди дози, съобщи БНТ.

В Националния център по заразни и паразитни болести вече отчитат повишена циркулация на различни респираторни вируси. 

"Надхвърля многократно всъщност разпространението дори на Ковид. Очакваме и една тройна пандемия с респираторно синцитиален вирус, грип и Ковид", съобщи проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Противогрипните ваксини вече са у нас. А интересът на хората над 65 години, които могат да се имунизират безплатно, е голям.

Октомври и ноември са най-подходящи за имунизация срещу грип.

"Ако вирусът се забави бихме могли и декември, но с по-голям риск да имаме тези 3 седмици, през които след имунизация се изгражда пълен имунитет. Ако си направим имунизация и се срещнем с дивия вирус след 5-6 дни, не можем да очакваме, че тази имунизация ще ни предпази", каза доц. Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

"Очакваме заболяванията да са повече отколкото беше през 2020-2021 г предвид ограниченията, които бяха наложени. Основните рискови групи са деца до 5 години и по-възрастните хора", смята проф. Ива Христова.

Заболеваемостта от Ковид през последния месец се е увеличила над 7 пъти, но това не се отразява на смъртността и натискът върху болниците и интензивните отделения е минимален.

"Това, което всички очаквахме постепенно Ковид да се доближи до грипа и другите респираторни заболявания го виждаме в момента", заяви доц. Ангел Кунчев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
парите - висша ценност на демокрацията

парите - висша ценност на демокрацията

26.09.2023 | 06:34

Фармацевтите не са на нокти! Готвят се за големи бонуси и печалби! Лабораториите не спят - работят с пълна пара....

Отговори
7 0
Donatella

Donatella

26.09.2023 | 04:52

НАШИТЕ МЕДИЦИ НА НОКТИ??? ТЕ СА ИЗПОКРИТИ ПРЕЗ ГЛАВА,ЧАКАТ СИ ЗАПЛАТИТЕ А НАРОДА...АКО МОЖЕ ДА МИАВА НА ЧЕРВЕНО

Отговори
4 0
мария

мария

26.09.2023 | 01:45

ПРИ НЕЯ ЛИ ГИ ПРОИЗВЕЖДАТ ТИЯ ВИРУСИ?? ОТ УКРАЙНА -ТУК...............

Отговори
1 1
yuytu

yuytu

26.09.2023 | 00:09

Това е по-добро от всяка виагра. =Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: --~~--- https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 3
tyuytu

tyuytu

26.09.2023 | 00:07

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: =---- https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?