49

Личните лекари с предупреждение: Грип и COVID-19 ще атакуват по празниците, още не е късно за ваксина

Обичайните за сезона вируси плъзнаха и понапълниха кабинетите на личните лекари. Засега обаче не може да се говори за драстичен скок и риск от епидемии, коментираха джипита в Пловдив. В училищата също не отчитат завишен брой болни ученици. Прогнозите са, че болните рязко ще скачат по време на коледните и новогодишните празници, когато ще има големи струпвания на хора.  

"В момента циркулират много и най-различни вируси, но все още не можем да говорим за бум на вирусните инфекции", заяви пред „Марица“ шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров. По думите му, ситуацията не е по-различна от тази през миналите години по това време. 

Д-р Костадин Сотиров

Най-често оплакванията са от хрема, болки в гърлото, корема, висока температура, разстройство, конюнктивит.

„Среща се цялата гама от оплаквания, според различните вируси, с които са заразени болните. Тази година видовете са много, но все още няма високи стойности на заболели. Те са повече в сравнение с лятото, защото заради студеното време хората стоят повече в затворени помещения, не проветряват редовно и затова по-лесно се заразяват“, обяснява д-р Сотиров.

Сред пациентите му има болни и от ковид, който никога не си е отивал. Като цяло, ситуацията със заразата, която ни изправи на нокти, вече се успокоява.

"Новите щамове са по-щадящи, а и има едно масово преболедуване. Някои го карат със симптоми, но поне 4-5 пъти по-често го прекарват без изобщо да разберат. Чак като  направят изследвания, виждат, че всъщност дори не са разбрали, че са изкарали ковид", обяснява лекарка от ДКЦ.

По думите ѝ, в момента респираторно-синцитиалният вирус причинява може би най-тежките заболявания, предизвиквайки бронхити, най-вече сред малките деца.  

Засега грипът закъснява и епидемиолозите все още рядко го засичат 

"Досега през годините не е имало такова закъснение при навлизането на заразата у нас. Може да се приеме, че грипът вече чука на врата и дори с единия крак е влязъл в България. Налице е начална циркулация на отделни места, която тепърва предстои да се засили през месец декември", коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му, на база на статистиката, която водим от дълги години, се оказва, че краят на януари, началото на февруари е ​периодът, ​в който епидемията достига своя пик и започва сравнително бърз спад. И тази година, плюс-минус две седмици, ще бъде в рамките на този период.

Грипните щамове, които се очакват тази година, са "Виктория", "Уисконсин" и "Дарвин". 

За сезонния грип обичайни симптоми са възпалено гърло, запушен нос, треска, мускулни болки, които се появяват внезапно. Болният може да предава заразата около пет дни. Три четвърти от контактните с добри защитни сили в момента не се разболяват.

 "В Пловдивска област грипните заболявания обикновено бележат ръст втората половина на януари“, припомня и д-р Сотиров. Според него все още не е късно да се ваксинираме срещу грип и коронавирус, тъй като това е най-сигурната защита.

„Изобщо не е късно хората да се имунизират.  

Могат да го направят дори по време на епидемията, 

която се очаква следващите месеци. Ваксините против грип по националните програми за възрастни са определени да се слагат до 31 март, а тези за ковид се поставят целогодишно. Наличието на епидемия също не е противопоказание за имунизиране, а напротив ​- то е показание. Има чудесни противогрипни ваксини за деца от 5 до 18 години, които са под формата на спрей за нос. Това важи и за по-малките“, категоричен е д-р Сотиров. Той припомни, че двете ваксини - срещу грип и ковид,  могат да се поставят едновременно. Другите мерки, като проветряване, ползване на дезинфектанти, редовното миене на ръцете и носенето на маски в градския транспорт, здравните заведения и местата, където се струпват много хора, също е добре да се прилагат, но в сравнение с имунизациите тяхната ефективност е много по-малка, убеден е лекарят.

За лекарствата д-р Сотиров е категоричен, че няма измислени за вирусни инфекции. „Единствено срещу грип има два препарата, които са ефективни, ако се приемат първите един, най-много два дни. Най-добре е, когато сме болни от някакъв вирус, да се приемат много течности, за предпочитане топли, лекарствата да са за съответните симптоми ​- за хрема ​- капки за нос, за болки ​-обезболяващи, за висока температура - температуропонижаващи лекарства, и т.н.“, съветва д-р Сотиров.

Д-р Милена Панайотова, РЗИ:

Болните от остри вирусни инфекции се увеличават

д-р Милена Панайотова - снимка БНТ

Вече отчитаме тенденция за постепенно повишаване на болните от остри вирусни инфекции, обявиха от РЗИ-Пловдив. 

„В четвъртък изпращаме първите проби в София, за да видим какви са точно респираторните вируси, които циркулират в момента. Заболеваемостта се повишава в типичните за сезона рамки. Процентът на отсъстващите ученици и деца от детските градини не е голям, но има. Същото се отнася и за хоспитализираните с остри респираторни заболявания в болничните заведения“, съобщи д-р Милена Панайотова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в здравната инспекция. 

Хората трябва да се съобразяват с факта, че това е сезонът, в който се активизират вирусите. "В момента всичко е в рамките на характерните показатели от миналите години. Типично е лятото да се повишават чревните инфекции, а есента и зимата - респираторните инфекции. Като излязат някакви резултати, ще можем по-конкретно да знаем кои са вирусите“, казва лекарката.

За противогрипните ваксини д-р Панайотова потвърди, че всяка година се наблюдава недостиг в аптечната мрежа. Според нея най-вероятно това се дължи на факта, че те се произвеждат сезон за сезон. В България от години интересът към имунизациите срещу грип не е голям и това обяснява по-малкото предлагане в търговската мрежа. 

Засега не се очертава скок на заразените от ковид. В началото на октомври заради наложена карантина след случаи на заболели от COVID ученици 4 паралелки от пловдивски училища минаха на онлайн обучение. 

Фармацевт Димитрия Стайкова:  

Вече не купуват маски, търсят противогрипни ваксини

Въпреки че последните десетина дни се наблюдава повишено търсене на традиционните медикаменти, свързани със сезонните респираторни заболявания, все още не може да се говори за наплив от болни в аптеките в града.

„В момента има всичко необходимо като медикаменти за лечение на вирусни и грипни заболявания. Ако нещо не достига, има достатъчно аналогови лекарства, така че на този етап няма място за безпокойство“, каза за „Марица“ председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова. В момента няма проблем и с антибиотиците, тъй като, ако някой  липсва, има същия на друга фирма, но с друго търговско наименование, потвърдиха и други фармацевти от пловдивски аптеки. 

В момента най-често се търсят капки за нос, температуропонижаващи медикаменти, таблетки и сиропи против кашлица. Много рядко вече се купуват маски. Според опита на аптекарите обаче картината в сезона на грипа и вирусните инфекции може да се промени буквално за дни.  

Според Димитрия Стайкова, която като собственик на аптека има и лични наблюдения, тази година се е почувствал недостиг на противогрипни ваксини. Хората продължават да търсят, но те отдавна са се изчерпали във фармацевтичните складове.

 Тя припомни, че в момента за купуването на антибиотици все още важат единствено електронни рецепти. 

„Хората се сърдят, когато в аптеките им се отказва антибиотик, изписан на хартиена рецепта, но това ще е възможно едва след  8 декември, когато влязат в сила промените в наредбата“, обясни шефът на фармацевтите в региона. 

Проф. Ива Христова:

Не лекувайте вирусни заболявания с антибиотици

За опасна тенденция при зачестилите вируси предупреди директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.  

„Хора, не лекувайте вирусни заболявания с антибиотици. Никъде в Европа не се изписват антибиотици за вирусни заболявания и първите основни забележки към нашите лекари, които започват да практикуват в европейски страни, е защо изписват толкова много антибиотици, прави впечатление - в пъти над това ниво, което се изписва", каза Ива Христова. "Покачващото се ниво на антибиотичната резистентност на проблемните щамове върви паралелно с повишаващата се антибиотична консумация", обясни още тя на база на наблюденията и данните на НЦЗПБ. Проф. Ива Христова обърна внимание, че там, където се вземат мерки, като големи болници, които имат антибиотична политика за запазване на някои антибиотици за случаи, които са по-тежки и при които със сигурност трябва да се приложат, веднага дават резултати. „Въпросът е на организация и на осъзнаване на проблема и да имаме предвид, че това е един от основните приоритети на СЗО ​- именно осъзнаване на проблема с нарастващата резистентност, с липсата на нови препарати и за това, че ще сме безсилн​и да лекуваме, ако навреме не проявим здрав разум", каза още проф. Ива Христова.

8 съвета как да се предпазим от зараза

Министерството на здравеопазването публикува на сайта си препоръки за предпазване от заразяване с нов или сезонен грип. Най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Това включва следните неща:

- Често измиване на ръцете с вода и сапун 

- Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа 

- Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне 

- Носене на маска на лицето 

- Избягването на търкането на очи с мръсни ръце 

- Често проветряване на въздуха в затворени помещения 

- Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения 

- Измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
МУН

МУН

30.11.2023 | 12:23

Ковид отдавна няма. Ваксинирането срещу Ковид е чисто търговска операция. Има многочислени други вируси, за които ваксината е безполезна. Но за фармамафмаф това няма никакво значение. Омръзнало ми е да гледам, как префърцунени госпожици влизат при личните лекари и дърдорят нещо почти час. Какво правят вътре? А болните със записан час чакат. Търговийка, кво да прайм?

Отговори
1 0
Ххх

Ххх

30.11.2023 | 12:22

Не ги ли е срам , господ ги гледа поне? Трябва да бъдат наказани за злините им , аман от пропаганда!

Отговори
1 0
tyuytu

tyuytu

30.11.2023 | 09:35

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може~---> https://mub.me/bioex

Отговори
0 3
Разследване

Разследване

30.11.2023 | 09:26

Търговските представители на лекарства са платили 21 милиона лева на лекари за екскурзии като бонус, че предписват лекарствата им през 2017 г. Имаше разследване по БНТ дори.

Отговори
9 1
Пациент с предупреждение

Пациент с предупреждение

30.11.2023 | 09:06

Хора,ако искате да живеете здравословно, не слушайте измислици,не четете преса,не гледайте новини......ваксините загробиха много животи,това не ви го казват лекарите.

Отговори
13 2
Платената журналистика

Платената журналистика

30.11.2023 | 09:25

Правилно!

Отговори
10 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?