1939

Лекари от Пловдив на форум за роботизирана хирургия

„С гордост можем да кажем, че България стои достойно на картата на иновативната хирургия в Европа.“ Това коментира завеждащият Клиниката по хирургия в УМБАЛ “Каспела” в Пловдив проф. д-р Росен Димов, който е и професор към катедрата по специална хирургия в Медицински университет-Пловдив, след завръщането си от Гърция. Той и екипът му участваха в престижен международен форум по повод на 20-годишнината от стартирането на роботизирана хирургия в Югоизточна Европа. 

В Атина нашите специалисти обмениха опит със свои колеги от Гърция, Кипър, Румъния, Унгария и Хърватска.

„Организацията на домакините от “Софмедика” бе страхотна, презентациите на колегите - чудесни”, сподели проф. Димов.

Освен екипа на университетската болница за активно лечение “Каспела”, България бе представена и от лекари от Варна, Плевен и София.

„Имахме възможност да видим и да се снимаме с първия робот, доставен в Атина преди двайсет години - вече музеен експонат”, допълни проф. д-р Росен Димов.

Пловдивските специалисти успяха да направят най-много роботизирани операции в коремната хирургия с робота Да Винчи в България.  С робота от последно поколение се прави пълният спектър от интервенции в коремната област - при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия. 

Наблюденията на проф. Димов показват, че предимствата на системата Да Винчи за пациентите са много. 3D камерата на системата позволява да се видят ясно и да се идентифицират и най-малките структури в оперативното поле - кръвоносни съдове, нерви. Образът, който получава хирургът, е “сякаш плува вътре в коремната кухина”. Суперспециалните инструменти на системата позволяват такива движения на върха им, каквито не са постижими от никой друг хирургичен инструментариум. Всичко това в съчетание позволява пациентът да се възстанови много по-бързо от операцията, с много по-малко болка. Да се раздвижи още в същия ден и да се завърне в семейството си по най-бързия начин.

Съществува и предимство за обществото и това е бързото възстановяване, което позволява по-малко скъпи болнични грижи. Липсата на рехабилитация и раздвижване дава възможност на пациента да се върне съвсем скоро към трудовите си задължения и семейните ангажименти. 

Национална здравноосигурителна каса вече реимбурсира роботизирани операции в коремната хирургия, както и в урология, гръдна хирургия и гинекология. Така пациенти със злокачествени новообразувания могат да бъдат оперирани със системата Да Винчи по клинична пътека.

Относно плюсовете за хирургичния екип проф. Росен Димов споделя, че се работи в комфортно седнало положение, с много добра ергономия. Няма преумора, болки в кръста, ставите, главоболие или световъртеж. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?