44

Караме лятото без затягане на ковид мерките

Въпреки очаквания пик на новата ковид вълна затягане на мерките до края на лятото няма да има. Това сочат плановете на новия служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев и екипа му, научи "Марица". Аргументите са, че сегашният вариант на омикрон се кара по-леко и броят на хоспитализираните е по-малък, което ще предпази болниците от пренатоварване. 

Освен това всякакви ограничения в предизборна ситуация създават напрежение и се използват от политиците. Първият ход на новия министър беше да нареди от днес в цялата страна да не се изискват маски в закрити обекти като молове, магазини, aдминистративни учреждения и др. Те ще трябва да се носят само когато гражданите са на определени места, като лечебни заведения, социални домове, оптики, аптеки, градски транспорт. Заповедта, с която се цели уеднаквяване на мерките в страната, ще е в сила до 18 август. До момента изискването за носене на маска се прилагаше спрямо плана за борба с пандемията, изработен от предишния екип в МЗ. Според него маските трябваше да са по-широко въведени в областите, които се намират в етап 2 на пандемията, където попадаше Варна и все още са София и Силистра. Така в областите в етап 2  маски трябваше да се носят задължително в обществени обекти на закрито като молове, учреждения и др., а изискването за това се въвеждаше със заповед на директора на съответната РЗИ.

От днес обаче това правило отпада и маска ще се изисква само в лечебни заведения, аптеки, оптики и специализирани институции за предоставяне на социални услуги. Те ще се носят в градския транспорт и на съответните спирки и метростанции, които се намират на закрито. Изключение за носене на маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Друго важно решение на здравното министерство е да отпусне голям ресурс от безплатни антигенни тестове, така че хората да могат свободно да се тестват. Това ще става както с електронни направления от личните лекари, така и в регионалните здравни инспекции (РЗИ) без направление, уточни министър Меджидиев. 

Той обеща да се даде възможност за масова ваксинация на хората, която сега е ограничена само до кабинетите на личните лекари, РЗИ и някои медицински центрове. Меджидиев съобщи, че служебното правителство връща заплащането на медиците за поставянето на ваксини

срещу COVID-19. Той не уточни сумата, но вероятно става въпрос за 10-те лева за поставяне на ваксина, които бяха премахнати с отпадането на извънредната епидемична обстановка през април.

От днес мобилни екипи лекар и медицинска сестра ще посещават труднодостъпните региони, където искат хората да се тестват и да се ваксинират, каза още здравният министър.

Той съобщи, че ако продължи низходящата тенденция за заболеваемостта от ковид здравните власти обмислят да бъдат намалени дните на карантината. За ваксинираните изолацията ще бъде 5 или 7 дни, а за неваксинираните ще бъде намалена от 10 на 7 дни, след като се направят два последователни антигенни теста и те са отрицателни.

Корекциите в заповедите за мерките срещу коронавируса отсега нататък ще се нанасят ежеседмично, обяви още Меджидиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ваня

Ваня

11.08.2022 | 17:03

Във тези трудно достъпни места не мобилни екипи ами полиция трябва да има, ЧЕ колко възрастни пребиха, убиха и обраха. Но за едни пусти парички какво ли не се прави, СРАМОТА е.

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?