71

Караме грипа на крак и прахчета. Засега

Въпреки, че всички сме свидетели на кашлящи и хремави хора около нас, официално не може да се говори за драстично увеличение на болните от остри респираторни заболявания.

„Все още болните са в рамките на нормалното за сезона, но не трябва да забравяме, че по празниците хората много пътуваха, а на лекар ходеха само, когато се почувстват много зле. Сега обаче децата се върнаха в детските градини, а учениците тръгнаха на училище и е нормално да си разменят вирусите помежду си“, казва шефът на джипитата в региона д-р Костадин Сотиров. Според лекаря, въпреки че традиционно пикът на вирусните и грипни заболявания започва втората половина на януари, тези заболявания са много динамични и увеличението може да започне и по-рано.

В аптеките също не отчитат чувствително повишаване на търсенето на противовирусни медикаменти. Леко увеличаване на търсенето е имало преди празниците и то от хора, на които им е предстояло пътуване и са искали да са подготвени, ако някой прихване вирус и се тръшне. Най-често се купували традиционните прахчета, капки за нос и таблетки за смучене при болки в гърлото. Фармацевти обаче коментират, че много хора са се запасили с лекарства срещу вируси и настинки от южната ни съседка, където са купували по-евтино медикаментите „за всеки случай и да са подготвени“ за предстоящия период на вирусни заболявания.

„Все още няма официална статистика за реалните стойности на хората с вирусни заболявания. Според данните от сайта на Центъра по заразни и паразитни болести дори има драстично намаляване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Пловдив и областта“, каза за „Марица“ началникът на  отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция Таня Учорджиева. Това обаче не са актуални данни тъй като  по  празниците джипитата не работеха и в Инспекцията не е постъпвала информация от тях, уточнява експертът.

Хората си бяха у дома, учениците бяха във ваканция, децата не ходеха на ясли и детски градини. Най-рано другата седмица очакваме реални данни за това как се движат острите респираторни заболявания, както и информация от училищата за броя на отсъстващите ученици поради заболявания“, казва Таня Учорджиева. Тя уточни, че още в четвъртък са изпратени проби в Центъра по заразни и паразитни болести в София от хора с респираторни прояви. „Очакваме резултат по отношение на етиологията, която да даде по-точна информация за вида на причинителите на заболяванията. За нас е много важно да имаме точна и достоверна информация за вирусите и типа грип, които циркулират “, подчертава тя.

Така или иначе няма да ни се размине пикът на грипа и инфекциозните заболявания, категорични са лекарите. За да се ограничи мащабът на грипната вълна и да се предпазим максимално от вирусите, те препоръчват да си спомним за мерките от периода на COVID.

“Много е важно навреме да започнат да се поставят маски на места, където има струпване на хора, като това важи особено за хипермаркети, аптеки, поликлиники и болници. Това са препоръчителни мерки, но всеки трябва да е отговорен за собственото си здраве и това на хората около него“, казва Таня Учорджиева. Личната хигиена и ползванията на дезинфектанти също не трябва да се подценяват.

Според лекарите в момента циркулират най-различни вируси. Болни има и с COVID като вече има случаи на болни и от грип, и с COVID. Най честите оплаквания са от отпадналост, болки в гърлото, мускулите и ставите, висока температура, кашлица и хрема.

Засега в Пловдив има само един доказан случай на грип А, който е протекъл съвсем леко, казва Таня Учорджиева. Към днешна дата в Инфекциозна клиника също не са много приетите за лечение с грипоподобни състояния. Нещата обаче са много динамични и могат да се променят във всеки един момент, предупреждава тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Караме го

Караме го

07.01.2024 | 23:50

Караме го на крак! И Го Диспергираме! -- Много Мъдро!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?