1939

Какви са симптомите на маймунската шарка и как може да се заразите? Говори проф. Кантарджиев

„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката.Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”. Това разкри проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси пред НОВА.

„Това са поксивируси, които са може би най-едрите вируси, които причиняват заболявания, главно на повърхностния слой на кожата. От тази група вируси е едрата шарка. От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни - значи неваксинирани за едра шарка”, обясни проф. Кантарджиев.

Част от заразените в Европа са пътували до Африка преди да развият симптомите.

„На 6 май агенцията за здравна сигурност на Великобритания докладва за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива заболяването”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

„За другите случаи се обвинява много тесен контакт с инфектирани”, обясни той.

По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове.

„Случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един. В момента се изяснява начинът на предаване”, каза проф. Кантарджиев.

„След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, обясни той.

Рискът за българите бил много нисък. Проф. Кантарджиев смята, че трябва да се засили граничният контрол.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

22.05.2022 | 13:18

Русия разкри, че в дийността на военната биолаборатория в подземията на "Азовстал" са взели дейно участие Фазера, Модерната, синът на Бай Гън и прочая сволоч. Намерени са документи и проби с патогени, но престъпниците отричат и крещят, че сега Русия ще извърши биологическа атака. Крадецът отново вика "Дръжте крадеца", както обикновено.

Отговори
6 1
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

22.05.2022 | 13:14

Това ново изобретение на сатанистите не е никаква изненада. Дори много се забавиха. Но ще го лекуват и предпазват със старата ваксина за Ковид-19. Щото тя и без това няма нищо общо с никакви вируси.

Отговори
6 2
Професор Гъбичков

Професор Гъбичков

22.05.2022 | 12:58

Скоро,очаквайте "ваксина'' срещу това НЕЩО. Пфайзер мисли за вашето здраве.

Отговори
7 0
А соросоядите с постоянна пропаганда

А соросоядите с постоянна пропаганда

22.05.2022 | 13:36

по соросоядските бг медии ще я задължат!

Отговори
3 0
Маймунка чифутска опашата

Маймунка чифутска опашата

22.05.2022 | 12:36

Маймуната чифутска Кантарминджиеев като изтъкната чифутска маймуна медийна знае всичко за маймунджилъците чифутски и заразите който разнасят Тъй беше и със чифутския маймунджилък Ковидчо Нека ни обясни като виден чифутски маймун къва зараза пуснаха във Украйна чрез зеленчука им Зиленски щото се лутаме все още във заглавията Хавърдски синдром или най простия познат от векове Юдейски синдром наричан още от Народите Епидемията на 30 те сребърника

Отговори
3 1
Чуков

Чуков

22.05.2022 | 11:28

Наборе кажи нещо за срамните въшки от друго не разбираш

Отговори
5 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?