2374

Изследваха 5-годишно дете у нас за мистериозния хепатит

3 проби - фекална, кръвна и секрет от гърлото, са взети от 5-годишно дете от Бургас със съмнения за опасния нов хепатит и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите се чакат до дни, съобщава за “24 часа” зам.-директорът на РЗИ д-р Величка Григорова.

До момента изследванията на пробите, взети от детето, показват, че не се отнася за някой от познатите до момента видове хипатит, разказа шефът на националната референтна лаборатория “Хепатитни вируси” към НЦЗПБ д-р Тенчо Тенев пред БНР.

Новината, че в България вероятно е регистриран първи случай на т.нар. опасен хепатит с неустановен причинител, съобщи здравната министърка Асена Сербезова в неделя.

По данни на РЗИ няма други случаи

Няма и регистрирано огнище на зараза.

Тъй като момченцето е посещавало детска градина, е издадено предписание за дезинфекция на помещенията, а контактните лица са под наблюдение.

На 9 май инспектори от РЗИ направиха втора проверка в градината, за да видят има ли отсъстващи деца или хора от персонала.

“За съжаление, все още нищо не се знае за този хепатит, който заразява децата. Тъй като не знаем каква точно е заразата, няма разписани конкретни мерки. Но понеже най-вероятният механизъм на разпространение е фекално-орален и въздушно-капков, препоръчваме дезинфекция и завишаване на хигиената”, коментира д-р Григорова.

Случаят с 5-годишното момченце е регистриран на 4 май - то се разболяло по-рано, но тогава става ясно, че пробите за познатите видове хепатит са отрицателни. Детето постъпва в болница с изключително завишени стойности на чернодробните ензими, които скочили до над 500. Другите симптоми били

температура, отпадналост, пожълтяване на кожата

Според медици в инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас, обаче момченцето не е боледувало тежко. Подобрило се е бързо от лечението и е изписано на 5 май с доста по-добри чернодробни показатели. В момента е на домашно лечение.

Все още няма яснота как се е стигнало до заразяването. Знае се, че семейството не е пътувало в чужбина. Под наблюдение са роднините и децата, с които малкият е контактувал, каза зам.-директорът на болницата д-р Светослав Тодоров. Той предупреди родителите да са бдителни, ако децата им имат стомашно-чревни оплаквания, отпуснати са, а кожата им започне да пожълтява.

Има 200-300 случая на вирусен хепатит годишно, при които причинителят не е известен, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред “24 часа”. Точно затова няма повод за притеснение, категорична е тя.

Мира Кожухарова
Мира Кожухарова

“Доказани са 5 различни вируса, които нямат нищо общо, но предизвикват остър вирусен хепатит”, обясни Кожухарова.

“Много е вероятно да има и други, които да предизвикат същото заболяване”, каза епидемиологът. Според нея опасният хепатит може би

е съществувал и преди, но не е бил открит

Сред обичайните 200-300 случая годишно у нас около 30 са при деца, включително бебета - от 1 до 4 на година, съобщи още професорката.

Дали мистериозният хепатит, който разболява сериозно деца, може да има някаква връзка с кучета, проучват пък в Англия, където бяха докладвани първите случаи. Било установено, че повечето болни във Великобритания живеят с домашен любимец или са контактували с такъв, преди да проявят симптоми на чернодробно възпаление. От британската агенция за здравна сигурност обясниха, че в страната има много домакинства, които отглеждат кучета и може да става въпрос за съвпадение, но решили да проучат и тази версия.

Кожухарова обаче отрече възможността за връзка между хепатита и кучетата.

Четете цялата статия ТУК.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Нина

Нина

10.05.2022 | 08:59

Хепатита идва от украинците. Замислете се, защо точно в Бургас.

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?