3906

Изненада с електронната извинителна бележка: Цената според лекаря

Голяма изненада с електронната извинителна бележка за учениците. Оказа се, че за издаването й се плаща такса, а цената зависи от преценката на личния лекар. Той ще определя размера на таксата.

Някои лекари ще продължат да извършват услугата безплатно, но това е по тяхна преценка. Причината е, че медицинският документ не влиза в безплатния пакет от услуги, които се покриват от бюджета на здравната каса, предаде "Дневник", цитирайки доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Информацията е потвърдена и от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Първоначално здравният министър Христо Хинков обяви на брифинг, че електронните извинителни бележки, които влизат в сила от 1 октомври, ще са безплатни, както бе досега. Това заяви и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, като допълни, че медицинската бележка е краен етап на извършването на преглед, който за децата е безплатен. Призова родителите да сигнализират, ако лекари изискват такса за бележката.

От пресцентъра на здравното министерство обаче съобщиха, че медицинските бележки за извинение на отсъствията не попадат в основния пакет дейности, които се покриват от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Всеки общопрактикуващ лекар може да изисква такса, като предостави на публично място в кабинета си ценоразпис, а за всяка платена услуга лекарите трябва да издават касов бон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Ами сега

Ами сега

21.09.2023 | 16:52

Хахаха,

Отговори
1 0
по 100 лева

по 100 лева

21.09.2023 | 12:52

Бялата мафия няма да изпусне гювеча! Въпреки че, нали уж системата щяла сама да генерира бележките?

Отговори
6 3
!!!!!!

!!!!!!

21.09.2023 | 11:54

ИМА ЛИ В БЪЛГАРИЯ ПАЦИЕНТ, КОЙТО ДА Е ПОЛУЧИЛ КАСОВ БОН ОТ ДЖИ ПИ ? И КОЙ ГИ ПРОВЕРЯВА ЗА ТОВА ??????

Отговори
13 3
Има,ама..много рядко

Има,ама..много рядко

21.09.2023 | 12:23

Уфффф…пак нагърбени

Отговори
7 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?