2374

Изкуствен интелект избира най-точното лечение

Революционен подход за родната медицина започват да прилагат в столичната университетска болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Изкуствен интелект ще определя най-правилния терапевтичен подход при пациенти с урологични проблеми в Клиниката по урология и андрология. Проектът за внедряването на математическия модел е бил представен на приключилия неотдавна XVI Национален конгрес по урология. Той се разработва от учени от Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН, които са подпомагани в работата си от лекари от клиниката.

На базата на огромна база данни -  като параметри на пациента, изследвания, геномика, дали пуши, къде живее, какво работи, в колко часа се прибира от работа - изключително разнообразна и на пръв поглед несвързана помежду си информация, с помощта на изкуствен интелект се извличат определени прогностични модели, които ще помагат на лекарите да вземат най-доброто за болния терапевтично решение.

„Съвременната медицина вече е базирана на доказателствата, а не на опита на един експерт, дори и на група експерти. Личният опит, колкото и да си добър, а ние имаме наистина изключителни специалисти, вече не е достатъчен. Всичко се прави на базата на международни изследвания, които един-единствен човек никога не може да достигне като база данни", обясни доц. Еленко Попов от Клиниката по урология и андрология.

Ако един уролог се занимава с лечение само на това заболяване, на година той може да лекува до около 500 пациента. Базата с данни, между които изкуственият интелект ще анализира най-правилното лечение, обаче се състои от стотици и хиляди пъти повече информация, което я прави много прецизна", поясни специалистът.

Инициативата на Клиниката по урология и андрология за създаването на математическия модел се финансира от фонд „Научни изследвания" на Министерството на образованието и науката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
болна система

болна система

06.10.2022 | 09:45

Когато липсва естествения интелект, изкуствения ще ни лекува.....

Отговори
3 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?