71

Изграждат нов модерен многофункционален комплекс в МУ-Пловдив СНИМКИ

С официална церемония „Първа копка“ днес беше даден старт на строежа на нов модерен корпус "Библиотека, Музей на медицината и Медицински симулационен център на Медицински университет-Пловдив“.

Стартирането на това строителство е в изпълнение на Мандатната програма на Ректора на университета проф. д-р Мариана Мурджева, "За управление и развитие на МУ-Пловдив (2019-2023 г.), раздел "Подобряване на инфраструктурата". Финансирането е изцяло със собствени средства на Университета. Сградата е проектирана за нуждите на Библиотечно-информационния център, Музея на медицината, Медицинския симулационен тренировъчен център.

 

 

В приветствието си проф. Мурджева подчерта, че събитието е знаменателно за Университета, защото новата сграда няма да съперничи, а ще допълва досегашната модерна инфраструктура, която е изградена досега.  Със своята съвременна визия тя ще се вписва прекрасно в модерната инфраструктура на МУ-Пловдив. В нея ще има и мултифункционална зала за 96 души, както и зала за творчески дейности. Навсякъде ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания. Стойността на проекта е 18 млн. лв. с ДДС, а разгънатата застроена площ на обекта е 6021,41 м2. Строителството трябва да приключи за 730 календарни дни, съобщи проф. Мурджева.

Директорът на Библиотечно-информационния център г-жа Мая Урумова подчерта, че построяването на дългоочакваната голяма съвременна библиотека ще отговаря на изискванията на  университетската общност.

Потребителите ще могат да избират предпочитано място за четене в зоните с естествено осветление, в е-читалня, тиха читалня или в шумоизолирани кабинети за съвместна групова работа. Библиотеката ще разполага със зала за докторанти, зала за библиотечни тренинги и обучения, изложбени площи, зони за разговори и релакс.

Зам.-ректорът по научноизследователска дейност и Директор на Медицинския симулационен център проф. д-р Благой Маринов   информира, че с новия център ще се издигне практическата подготовка на младите лекари на ново-по-високо ниво. „Функционалната организация на центъра отговаря на комплексния характер на обученията, които се предвиждат, а иновативните технологии в медицинското образование ще намерят своя нов дом“, подчерта проф. Маринов.

Икона на светите първоапостоли Кирил и Методий подари областният управител Илия Зюмбилев с послание да бъде увенчан с успех градежът на науката в Медицинския университет.

Представителят на изпълнителя на обекта Лина Бибова, проф. Мариана Мурджева и пом.-ректорът инж. Васил Динков направиха символичната първа копка беше дадено началото на строежа.

 

Сред гостите на събитието бяха зам.-кметът Стефан Стоянов, представители на местната власт и насточтелството, ръководители на катедри, директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов, преподаватели и лекари в Медицинския университет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?