3906

Ивънредно от МЗ: Безплатна имунизация на бременните срещу коклюш

Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица, които желаят, независимо от това дали са здравно осигурени или не, да се имунизират безплатно срещу коклюш. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Регистрираните до момента случаи на коклюш у нас надхвърлят 500 при 4 за същия период миналата година. Това показва тенденция за епидемично разпространяване на заболяването. Най-засегнати са децата – те са над 90% от всички докладвани случаи. „Сред тях рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст“, допълни тя.

 Министърът на здравеопазването заяви, че предприема следните действия:

Първо – актуализация на имунизационния календар на България, като се допуска основната планова имунизация срещу дифтерия, коклюш, тетанус, инфлуенца B, инфекции при новородени да стартира по-рано – от 6 седмица. 

Второ – Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица, които желаят, независимо от това дали са здравно осигурени или не да се имунизират безплатно срещу това заболяване.

Според доцент Ангел Кунчев целта е да се осигури максимална безопасност на най-рисковата група – децата до 1 година и тези, които не са навършили имунизационна възраст. „Информацията, която получихте, покрива това, към което се стремяхме. Това става по два начина – както със свалянето на възрастта за имунизация с две седмици, с което покриваме 25% от тях, така и с възможността на всички бременни жени да бъдат имунизирани в пунктове безплатно“, заяви здравният инспектор, информира БГНЕС.

Имунизациите ще се правят в обособени имунизационни пунктове след празниците. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пенка

Пенка

26.04.2024 | 16:42

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe---- https://shorter.me/keto

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?