46

Инфлацията удари и цената на лекарствата

Както и при всички останали продукти, изглежда инфлацията се отразява и върху цените на лекарствата. Те стават все по-високи. На този фон през цялата изминала седмица имаше серия от протести на медицински служители, които настояват за увеличаване на заплатите.

Най-сериозен ръст в цените има при така наречените „нерегулирани продукти”. Това са хранителни добавки, хомеопатия, медицински консумативи и козметика.

Увеличение, макар и по-слабо, се наблюдава и при лекарствата, отпускани без рецепта. Пример за това е медикамент, който пациентите много често използват при остра и суха кашлица. Ако в началото на годината опаковка от него е струвала около 8 лв., към днешна дата цената ѝ е близо 10 лв.

Около 10% нагоре - толкова е средната разлика в цените спрямо януари, изчисляват фармацевти. Най-осезаемо е увеличението в цените на препаратите срещу простуда, грип или симптоми на COVID-19. С до 2 лв. са поскъпнали най-масовите аналгетици, таблетки за смучене при болки в гърлото, витамини, спрейове за нос.

Хранителните добавки и козметиката също отбелязват голям скок в цените, признават фармацевтите. Причината - липсва регулация от страна на държавата, такава, каквато действа при лекарствата. Изключения обаче има и тук - от около 500 медикамента от Позитивния лекарствен списък, близо 90 са с нови, по-високи цени.

Според действащата регулация цената на медикамент може да се вдига само веднъж в годината, след одобрение на Агенцията по лекарствата. От здравното министерство съобщиха за NOVA, че до септември тази година е допуснато увеличение в цените на 60 вида лекарствени продукта, отпускани с рецепта. За сравнение през 2021-ва скок е имало само при 34 медикамента.

Прогнозата е осезаемо поскъпване при повечето лекарства да има в началото на 2023 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
До кога така?

До кога така?

23.10.2022 | 19:00

Изкуствено създадени дефицити на лекарства и стоки и пускането им на пазара на двойно по високи цени! Това не е е инфлационно нарастване на цените а СПЕКУЛА! С тези мизерни пенсии и заплати нама как да се увеличи потреблението на народа и да се създаде инфлация! Сегашното ни състояние е пълна Мизерия! Хората правят икономии от лекарства, отопление, храни за да оцеляват! Другото е измама!

Отговори
1 0
Крум

Крум

23.10.2022 | 14:13

Държавата да озапти мародерите и спекулантите и цените ще паднат. Три килограма дървени въглища 16 лева кажете какво е това

Отговори
5 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?