49

Хиляди може да останат без лекарства по Здравна каса от 1 април

От 1 април аптеките няма да могат да отпускат лекарствени продукти, които се поемат напълно или частично от Здравната каса, ако не се подпише договорът между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК. Причината е провалът на преговорите между двете организации. Така хиляди пациенти ще са изправени пред избора или да си плащат сами лекарствата, или ако нямат възможност да си ги купуват, да останат без лечение, алармират фармацевтите. Те не са съгласни с промените, които се опитват да наложат от Касата.

 Част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, като ги задължават да получат медикаменти, които те не желаят, твърдят в обръщението си към медиите фармацевтите. Те посочват като пример ситуация, в която,ако в аптеката не са налични всички опаковки по предписание, касата няма да покрие стойността на рецептата. От НЗОК предлагат или да се отпускат всички предписани лекарства по рецепта, или нищо. Така например, ако пациентът има три предписани медикамента, но в аптеката има само два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо, което ще доведе до ограничаване на достъпа до лечение. 

Така Българският фармацевтичен съюз е изправен пред хипотезата, в която от 1 април 2023 г. няма да има подписани и влезли в сила Условия и ред и аптеките няма да могат да отпускат лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. Това ще е поредната национална криза, пред която ще се изправим за последните две години, предупреждават от фармацевтичния съюз.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Лекарства

Лекарства

27.03.2023 | 23:26

Може ли да отидеш на лекар и да не изпише лекарство, да ама казваш това няма да го пия, имаш съмнение някакво, да ама има и друго с телковете много от тях май нямат нужда от лекарства, колко комисии ги хванаха в нарушение и какво ама има изписани лекарства, да ама като не са нужни защо трябва да се взимат и доплащат май там е проблема

Отговори
0 0
А бе докога в тая продажна държава ще се тъпчат правата на гражданите

А бе докога в тая продажна държава ще се тъпчат правата на гражданите

27.03.2023 | 16:33

И осигурителите?Докога?Докога ще се преливат пари от двата най-платени и богати фонда-здравна каса и пенсионно осигуряване??!Докога ще ни правят на балами и ние като овце ще си мълчим и ще им търпим своеволията и прехвърлянето на пера от едно ведомство в друго,та да може шепа избрани и платени политици на слугинаж да си цоцат милиарди на наш гръб??!Докога,питам?!Българския народ кога ще се събуди и да отстоява правата си с организирани стачки и протести,когато има беззакония и случайни хрумки на удобни за властта поставени лица??!Събудете се най-накрая!В Европа искали,ами дръжте се като европейци и ви знайте правата и се борете за тях!!

Отговори
14 2
Няма нищо

Няма нищо

27.03.2023 | 15:04

Важното е да се изпращат оръжия и пари на окрайна.

Отговори
10 6
Българин

Българин

27.03.2023 | 17:28

Нали руската подлога Радев не позволява бе путиноид! Кой управлява вече повече от година, руските мекерета правят това!

Отговори
6 1
Българин ли?

Българин ли?

27.03.2023 | 21:42

Продажник си за мръсни долари! Запад ен мръсник!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?