49

Грипната вълна ще ни удари през декември

Грипната вълна ще ни удари чак  през декември, сочат прогнозите на специалистите. Много е вероятно това да съвпадне с поредния пик на ковид пандемията.

Още е рано да се активира грипът, това обикновено у нас се случва в края на есента - началото на зимата, обясни по БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Противогрипните ваксини започват да се поставят от личните лекари, има по аптеките, за възрастните и тази година ще са безплатни.

Хора, които са с по-крехко здраве, със съпътстващи заболявания, да се ваксинират с нова доза и срещу коронавируса, призова проф. Александрова.

Още в началото на юли Световната здравна организация и Европейският център за контрол на заболяванията реагираха и започнаха да наблюдават новия вариант на коронавируса. За първи път той е бил наблюдаван в Индия. В началото на тази седмица и у нас бе официално съобщено, че вариантът "кентавър" е в страната.

Последните данни от 22 септември показват, че 2/3 от световното население е ваксинирано, 3/4 - от възрастните хора и здравните работници. До голяма степен сме по-добре защитени, обобщи проф. Александрова.

Бивалентната ваксина, която защитава и от оригиналния вариант, и от омикрон, вече е налична в България, хората си я поставят от 2 години. Комбинираните с грип все още не са налични. Върху тях също се работи, коментира още проф. Александрова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?