49

Грипът настъпва към Пловдив от Родопите

Обявиха епидемия в Смолян от днес

Илияна Ангелова, Петя Гайдарова

 

Грипът настъпва от Родопите към Пловдив, става ясно, след като Областният оперативен щаб в Смолян вече реши от 18 януари в региона да бъде обявена грипна епидемия. „Решението е взето на база рязкото увеличение на регистрираната заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип. Имаме достатъчно основание да бъде обявена грипна епидемия и единодушно членовете на щаба се съгласиха с това предложение. Засега няма много отсъствия в училищата в областта и няма да бъде обявена грипна ваканция за учениците“, заяви д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян. 

Заболеваемостта в област Смолян е 268 на 10 000 души население. Лабораторните проби са доказали наличие на грип А и аденовируси. Най-много са заболелите сред децата до 14 години.

Заповед за въвеждане на епидемията предстои бъде издадена, съгласувана с главния държавен здравен инспектор и ще бъде публикувана на официалната страница на РЗИ-Смолян. В нея подробно ще бъдат описани и противоепидемичните мерки, които ще се въведат заради повишения брой заболели, каза още д-р Кубатева.  

За времето от 8 до 14 януари са регистрирани 6 случая на Ковид-19 в Смолян, Златоград и Доспат.

 В момента вирусните инфекции в цялата страна са в подем, а разнообразието от циркулиращите вируси е голямо. COVID също има в доволно количество, но за щастие, протича леко и много хора го изкарват на крака, сочат наблюденията на джипита.

Свикване на областните оперативни щабове се очаква и в други градове в страната, между които е и Пловдив. 

„Обстановката е много динамична. Факт е, че вирусните инфекции вече достигат епидемични стойности. Всеки ден събираме информация за болните от директорите на училища, детските яли и градини, както и за тези, настанени за лечение в болничните заведения. Според получените данни е много възможно в близките дни да се свика Областният оперативен щаб, който да реши дали да се обяви епидемия от ОРЗ и грип, както и да обяви ограничителните мерки, които ще се наложат“, каза началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Пловдив д-р Таня Учорджиева. Тя уточни, че днес отново ще бъдат изпратени проби за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести в София, за да се види какви вируси циркулират и продължава ли да се увеличава броят на болните от грип. Според нея обаче е рано да се говори за грипна ваканция. 

Скептичен от ефекта на грипните ваканции е шефът на джипитата в областта

д-р Костадин Сотиров, според когото резултатът от нея е, че учениците вместо в училище си разменят вирусите в моловете и кината.

 За миналата седмица 356 са клиничните проби, които са били изследвани едновременно за грипни вируси и SARS-CoV-2  в Националната референтна лаборатория, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

От тях са доказани най-много случаи на инфекция с грипен вирус A(H1N1)pdm09 ​- 57. 12 са случаите на инфекция с грипен вирус A(H3N2) и 5 - с грипен  вирус B/Victoria. От НЦЗПБ отчитат и 24 случая на инфекция със SARS-CoV-2.

Освен това 183 клинични проби на деца и юноши на възраст под 16 години са изследвани за осем сезонни негрипни респираторни вируси: респираторно-синцитиален вирус (РСВ), метапневмовирус, парагрипни вируси 1/2/3 тип, риновируси, аденовируси и бокавируси. Доказани са 11 РСВ, 1 парагрипен вирус 2-ри тип, 1 парагрипен вирус 3-ти тип, 6 риновируса, 15 аденовируса и 7 бокавируса, информират още от НЦЗПБ. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Супер

Супер

18.01.2024 | 09:07

То в Пловдив се е изнесъл половината Смолян,значи си имаме грип Устово 2024. Много заразен, лекува се със пръжки и вино. Ай наздраве.

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?