49

Гратисен период за хартиените рецепти от 8 декември до 1 април

От 8 декември ще влезе в сила удължаването на срока на изписване на антибиотици с хартиени рецепти. Гратисният период ще е до 1 април и беше договорен на среща между министър-председателя и съсловните организации на 17 ноември, съобщи пред БТВ здравният министър проф. Христо Хинков, който уточни, че над 80 % от електронните рецепти вече се изпълняват

Според проф. Хинков от БЛС са настояли за удължаването на срока на действие на хартиените рецепти, особено в случаите на лекари, които нямат възможност да се електронизират, възрастни хора, пенсионери, които нямат електронен подпис. От фармацевтичният съюз пък са искали изцяло е-рецепти.

„Проблемът с рецептите за антибиотици е комплексен. Той изцяло променя практиката на обикновена рецепта да се изписват всякакви антибиотици, второ – когато този антибиотик го няма, да се дават други антибиотици от аптеката и дори да се купуват без рецепта. Тази безразборна употреба на антибиотици доведе до първото място на България по антибиотична резистентност в Европа“, заяви здравният министър. По думите му и след 1 април лекарства ще бъдат изписвани с хартиени рецепти, като договорката с БЛС е да се направи проучване и да се види каква е готовността изцяло да се премине до края на 2024 г. или по-рано към електронизация на рецептите.

Проф. Хинков коментира и темата с недостига и липсата на лекарства, като за пореден път посочи, че проблемът е комплексен, че съществува в цяла Европа и причините за него са свързани с производството, с интензивен реекспорт, с употреба на лекарства оф лейбъл и ред други проблеми. Конкретно по отношение на проблема с реекспорта министърът припомни, че властите вече са задействали решения – в парламента са внесени промени в Закона за лекарствата, които включват промяна на формулата в СЕСПА, така че лекарства да се изнасят от страната само след 100% задоволеност на българския пазар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?