3906

Фармацевтите в цялата страна стачкуват срещу промените в Наредба 4

Фармацевтите в цялата страна ще спрат обслужването на пациенти в четвъртък от 9.00 до 9.30 часа, съобщават от Българския фармацевтичен съюз. Актът е в знак протест срещу промяната в Наредба 4, по отпускане на напълно платени от НЗОК лекарствени продукти. По същото време собствениците на аптеки ще внесат в Районните здравно осигурителни каси предизвестия за  прекратяване на договорите си с НЗОК.

„Ще се обслужват само спешни изпълнения. Нито един пациент няма да бъде върнат, всички ще бъдат обслужени, но настояваме за търпение и разбиране през този половин час“, казват от БФС.

По същото време фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на «безплатна» терапия, в какъв обем е това финансиране и колко струва на аптеката да го подсигури.

Причината са предложените за обществено обсъждане промени в Наредба 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, с които се предвижда отпадане на ограничението за изписване на до три медикамента на една рецепта.

От БФС заявяват, че проектът предвижда на практика изписване на цялата напълно реимбурсирана терапия на болния на една рецепта и при условие, че финансирането към аптеките в момента се определя и зависи от броя рецепти, не могат да подкрепят промените без ясен модел, гарантиращ запазването на плащането към аптеките.

„БФС е за оптимизация на процесите по предписване и отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, включително за въвеждане на новости  и облекчаване на лекарите, фармацевтите и най-вече пациента, но това не може да става за сметка на аптеките! Смятаме, че въвеждането на предложените промени, без ясни критерии за заплащане, при които аптеките да могат да обезпечат дейността по отпускане на 100% реимбурсирани лекарствени продукти, ще доведе до прекратяване на договорите на много аптеки с НЗОК и лишаване на пациентите от достъп до лечение“, заявяват още от Фармацевтичния съюз.

.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?