3906

Фармацевти сигнализират: Отново има недостиг на лекарства в аптеките

Отново за недостиг на лекарства в аптечната мрежа сигнализират от фармацевтичния съюз. Оттам се оплакват още, че аптеките у нас не са разпределени равномерно, а голяма част от проблема с недостига се крие в производството и логистиката, съобщава БНТ.

Решение за скритото потребление на лекарствата фармацевтите виждат във въвеждането на електронната рецепта за всички медикаменти. За момента такава се изисква за лекарства, които изцяло или частично се покриват от здравната каса.

А фактът, че в едни аптеки има лекарства, а в други няма фармацевтите отдават на вертикалната интеграция.

"Огромна част от проблемите във веригата на лекарствоснабдяването не мога да кажа, че са създадени, но бих казал, че са задълбочени от връзката между производител, търговец и аптека. Каква е връзката - те са притежавани от едни и същи хора", коментира Димитър Маринов, председател на УС на БФС.

"По отношение на незаконния паралелен износ ние всъщност нямаме никаква информация за обема. Незаконният паралелен износ беше видим преди въвеждането на СЕСПА с едни емисари, които събираха от аптеките лекарства по едни списъци. Ние събрахме и пращахме към ИАЛ едни чаршафи с около 200-300 продукти, които редовно се изкупуваха от аптеките. Тази практика не сме я засичали в последните четири години", каза Светослав Крумов, главен секретар на УС на БФС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?