4020

Епидемия от морбили в Румъния. Какъв е рискът за България?

При поява на вируса на морбили у нас той може да се разпространи при струпване на деца, които не са ваксинирани. Това обясни за БНР вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с обявената в Румъния епидемия от морбили. От началото на годината до момента в България няма регистриран случай на това заболяване, показва справка на Националния център по заразни и паразитни болести. .

Преди няколко месеца от здравното министерство предупредиха, че имунизационният обхват при децата срещу морбили е незадоволителен. Според проф. Александрова покритието със задължителната комбинирана ваксина при най-малките е под 90 процента. Първата доза от нея се поставя на 13-месечна възраст, а втората – на 12 години:

"Още първата доза осигурява 93% защита, втората покачва този процент до 97 и всъщност това е смисълът на ваксината, когато има такава ситуация - детето да бъде защитено. човекът ще бъде защитен".

Боледуването от морбили преминава с обрив и температура, в 6 процента от случаите се стига до бронхопневмония, а понякога вирусът може да засегне и нервната система, обясни проф. Александрова. Заболяването атакува и клетките на имунната система:

"И то изтрива, образно казано, имунния отговор, който детето в една или друга степен вече е развило. И се изискват 3 до 5 години, за да може детето да възстанови този имунитет".

При контакт с доказано болен от морбили съответният човек да се обърне към своя лекар, съветва проф. Александрова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
А добър ден

А добър ден

06.12.2023 | 23:42

Приемайки и тук украински граждани с кой знае какви имунизационни експерименти, рискуваме здравето на нашите деца. А и не се знае какви опитни "вируси" носят, дадени им от многото лаборатории на САЩ и синчето на Байдън......

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?