49

Експерти и болни обсъждат как се живее по-леко с множествена склероза

Семинар под мотото „Живот с чужда болест“,  свързан със световния ден на множествената склероза- 30 май, ще се проведе утре от студиото на Launchee на бул. „Княгиня Луиза“ 2, ЦУМ ет.1 , съобщава Биляна Савова, създател на Фондация „МС-Мога Сам“ и организатор на събитието.   Фокусът е свързан не само със страдащите от заболяването, но и с техните близки.
„Oпитът показва, че хората не знаят как да бъдат адекватни, полезни, смислени и много важно – да не пренебрегват себе си и собствения си живот“, казва организаторката.

Как да бъда приятел на човек с диагноза?
Как да се подготвя за живот с човек с диагноза?
Как да говорим на децата в такова домакинство?
Как да помагаме адекватно?
Къде можем да научим това?
Какво е нужно да направят близките за себе си, за да бъдат пълноценни?
Какво е важно да знаят за преживяванията?
Как да не загубват себе си в това предизвикателство?

На тези, и много други въпроси,  ще отговарят психотерапевти, терапевти, страдащи от заболяването и партньори на болни от МС.

„Всички, които имат интерес могат да да бъдат с нас в студиото или да ни гледат и слушат онлайн на Facebook страницата на "МС - Мога Сам“, казва Биляна Савова, която уточнява, че за посетителите входът е свободен.

 Според неофициална статистика у нас живеят над 10 000 души с тази диагноза. Повечето от тях са млади хора в най-активните години от своя живот. Тези, които живеят с диагнозата на своя любим партньор, родител, приятел или близък са в пъти повече.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.05.2023 | 22:16

Б л а г о д а р я Ви Госпожа Ангелова Много Полезна Статия

Отговори
3 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?