3906

Договориха се: Аптеките ще получават 15% от стойността на безплатните лекарства

След двудневни протести в страната и три дни умуване, Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз и НЗОК най-после постигнаха споразумение. Според него 15% от стойността на отпусканите лекарствата, ще е възнаграждението на аптеките за изпълнение на рецепти. То обаче не трябва да надвишава 25 лв. Постигнатата договорка е окончателна и ще върне нивата на за заплащане на рецептите, каквито бяха до 1 април. Промените влизат в сила със задна дата – от 1 юли и ще обхващат 11 отчетни периода.

Пред журналисти шефът на НЗОК проф. Момчил Мавров уточни, че ако един лекарствен продукт струва до 167 лв., аптеката ще получава 15% от стойността му, а над тази сума  - 25 лв. „Този начин на заплащане е по-справедлив, по-удобен, по-прогнозируем, както за бюджета, така и за самите аптеки“, уточни проф. Мавров.

Той заяви, че новият начин на финансиране нямат отношение към промените в Наредба 4 и не се влияе от броя на рецептите, броя на диагнозите и броя на медикаментите в една рецепта.

„Постигнахме съгласие, което може да бъде постигнато само в диалог. Действително намерихме много по-справедлив начин за заплащане. Ако беше останал старият ред, пациентите лесно щяха да намират евтините продукти и нямаше да имат достъп до скъпите“, каза председателят на БФС Димитър Маринов.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?