4232

Доц. Владимир Ходжев: Не подценявайте грипа, усложненията са сериозни

Болниците се препълват след пика на епидемията, прииждат пациенти с пневмонии

40 души леж​ат с усложнения след прекаран грип в Клиниката по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив, съобщава началникът й доц. Владимир Ходжев. Броят им не намалява, тъй като всеки ден се изписват, но и се приемат нови пациенти. 

Вирусът на грипа съвсем не е безобиден. Много са болните с усложнения след грипа с пневмонии, бактериални и следвирусни инфекции. Обикновено след преминаването на пика на грипната епидемия следва пик на пациентите в болницата. Една част от тези усложнения са вирусни бронхопневмонии, а при други вирусът на грипа „отваря врати“ за бактериални пневмонии. В момента при нас се лекуват пациенти и с двата вида пневмонии.

Обикновено усложненията настъпват след четвъртия-шестия ден,

казва доц. Ходжев. 

Други усложнения след боледуване от грип може да бъдат синузит, бронхит, отит, миокардит. Макар и по-рядко, е възможно да се засегне и централната нервна система, което води до много тежки усложнения, като менингит и енцефалит. Най-опасна е вирусната пневмония, която може да доведе дори до интубиране на пациентите, предупреждава лекарят. Той  допълва, че грипът е опасен, защото обостря и хроничните белодробни, сърдечносъдови заболявания, бронхиалната астма и др.

Най-често до усложнения се стига заради подценяването на грипната инфекция. „След като изкарат веднъж грипа, хората не трябва да се успокояват, а трябва да се пазят, за да не се развие бактериална пневмония. Добре е до възстановяването си да останат у дома.

COVID-19 разбърка вирусния и бактериалния свят и сега няма доминиращ причинител, както беше в предишни години, а се изолират най-различни бактерии и вируси. Затова, след като преболедува от един вирус,

човек с компрометирана имунна система може лесно да се зарази с друг.

Тази година буквално наблюдаваме букет от най-различни причинители, а някои от тях са много екзотични. Наблюдаваме бактерии, които преди не сме изолирали при пациентите. В този възстановителен период е добре да се избягват контактите с хора, които проявяват признаци на някакво инфекциозно заболяване с кашлица, хрема и т.н.“, предупреждава доц. Ходжев.

Най-опасени са усложненията при децата до 5 години и възрастните, след 65 години, особено ако са с хронични заболявания, сочат наблюденията на лекаря. Много са обаче и случаите на хората в активна възраст, които, като се почувстват по-добре, бързат да се върнат на работа.

Това подценяване на болестта може да доведе и до усложнения, и до разпространяване на инфекцията, категоричен е доц. Ходжев. Не са редки случаите, когато заради убеждението, че биха могли да изкарат грипа накрак, болните отиват късно при лекарите, когато вече са с усложнения и напреднали заболявания.

Доц. Ходжев е категоричен, че в периода на вирусните инфекции трябва

да се спазват предпазните мерки, на които ни научи COVID-19

- добра лична хигиена, ползване на дезинфектанти и маски на места, където има струпване на много хора, спазване на дистанция, където е възможно. Най-сигурното предпазно средство обаче си остават ваксинациите, които се правят есента, няколко месеца преди очакването на грипа, за да има достатъчно време да се изградят антитела. Другото важно нещо е още при първите симптоми да започне лечение и да се потърси консултация с лекар. 

Успокоителното е, че според доц. Ходжев на този етап няма признаци за втора грипна вълна.


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?