83

Доц. Ангел Кунчев разкри бъдещето на коронавируса

Прогнозите са оптимистични, но COVID-19 няма да изчезне. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"От 2020 г. досега драматично се промени и самият вирус, и нашите възможности да му влияем, а и цялостната обстановка, като ни най-малко не подценявам това, което се случи, нещо повече. Тези две години може да се каже, че така разтърсиха света, икономиката, всички сфери на обществен живот, както не го е правило почти никое друго събитие, може ми само сравнимо със световните войни и като жертви, и като влияние върху ежедневния ни живот", добави главният държавен здравен инспектор, цитиран от Фокус.  

"Сега знаем много повече, знаем и как бихме могли да му се противопоставим. Само че никое общество не е създадено да живее в извънредна обстановка, и то толкова дълъг период – повече от две години, така че пълно привикване няма. По-скоро има взаимно нагласяне.

Той тръгна по път, който можеше да се очаква – да се предава бързо, да се предава лесно, но да не е толкова тежък, което ще му позволи да циркулира в обществото. Ние пък – да му влияем и с различни мерки, с дезинфекция, с ваксинация, с маски, така, че да не му позволим прекалено много и прекалено лесно да се разпространява.

И стигнахме до този момент, когато започва да прилича все повече на своите събратя – други респираторни вируси, с които се срещаме всяка година, особено есенно-зимния сезон, които са неприятни, но не са толкова страшни, не водят до такива тежки ограничителни мерки, и постепенно свикваме да живеем с тях", обясни той.  

По думите му всъщност 2022 г. беше началото на края.

"Ако някой очаква, че този вирус вече ще изчезне и вече няма да го засичаме никъде, няма да имаме срещи с него, не е така. Той ще си остане един от групата, от многобройната група, между другото – десетки са респираторните вируси, те и сега циркулират в нашето общество", изтъкна доц. Кунчев.

Той смята, че прогнозите са оптимистични, освен ако не ни изненада някакъв съвсем нов щам, с коренно различни характеристики, да кажем с много тежко протичане, изключително бързо предаване, издръжливо във външна среда.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
САЩ

САЩ

06.01.2023 | 20:28

Зависи какво ще реши големия брат

Отговори
1 0
Той

Той

29.12.2022 | 10:53

Как да се предпазим от такива коментатори ×

Отговори
0 0
Наивно

Наивно

29.12.2022 | 10:48

Кунчо Кунчо и ти ли...

Отговори
0 0
Наивно

Наивно

29.12.2022 | 10:47

Докога ще ни плащи и този? Няма вид на изглед ? Малко се причесал но простотията....какво е направил ! ЗА ХОРАТА ???

Отговори
0 0
Ваня

Ваня

28.12.2022 | 21:50

ТО във обществата и по света циркулират и много токсични и паразитиращи индивиди, НО как и с какви методи и мерки да се предпазим това да решат.

Отговори
2 0
Мария

Мария

28.12.2022 | 21:41

Чантаджия, този не е видял болен пациент през живота си камо ли да е прегледал, раздавал е хлорна вар за кенефите и газьол против въшки

Отговори
4 0
смях

смях

28.12.2022 | 20:20

ей кунчев ах ти... за едната комисионна си продаде дупито и си плашиш народа.... продажник!

Отговори
6 0
Jjj

Jjj

28.12.2022 | 19:12

Тоз трябва да бъде съден за много убийства, заедно с това и причиняването на болнавост при хората. С прилагането на ваксата.

Отговори
8 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?