1553

Добри новини за тримата българи, получили органи през 2024 година

Нова година, нов шанс за живот! Добри новини и за тримата българи, които получиха втори шанс за живот при първите за годината трансплантации. Оперираните на 2 януари се възстановяват. В болница „Лозенец“ бъбреци получиха две жени - за едната от тях, трансплантацията слага край на 10-годишна хемодиализа.

37-годишния мъж, на когото медиците от „Света Екатерина“ трансплантираха сърце, е в реанимация, в стабилно състояние. Месеци преди операцията той е бил с изкуствено сърце.

„И в двата случая уникалното е следното - ние трябва да направим синхрон между машина и човешко тяло, а след това отново да го върнем към биологичния живот, но с чужд орган“, каза доц. Филип Абединов, анестезиолог в болница „Св. Екатерина“.

 „Мисля, че бяха достатъчно радостни от това, което се случва, а когато ги изпишем от клиниката, вече ще бъдат още по-доволни от случващото се“, обясни д-р Борил Петров, който е ръководител на трансплантационния екип към болница „Лозенец“.

Голям поклон на семейството на 35-годишната жена, чиито органи бяха трансплантирани. Дамата изпадна в мозъчна смърт вечерта на 31 декември. Роднините дадоха разрешение да бъдат дарени.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?