49

Добра новина: Изплащат социалните помощи на хора с изтекъл ТЕЛК

Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще възобнови служебно изплащането на социални помощи и финансова подкрепа за хора с трайни увреждания с изтекъл срок на решения на ТЕЛК/НЕЛК в изпълнение на измененията в Закона за хората с увреждания, влезли в сила от 29 януари 2023 г. Плащанията за месец февруари ще бъдат преведени след 15 март съобразно получените от Министерството на здравеопазването списъци за правоимащите хора. Това информират от Агенция за социално подпомагане (АСП).

За да имат право на възобновяване на плащанията, хората с увреждания трябва да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване най-малко три месеца преди изтичане на срока на експертното си решение, да имат насрочена дата за преосвидетелстване и да не са се явили на ТЕЛК/НЕЛК поради забавяне в медицинската експертиза.

Не е необходимо хората с увреждания да декларират упоменатата по-горе информация пред дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Тя ще се изпраща от Министерството на здравеопазването до АСП всеки месец до 20-то число.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?