71

До седмица обявяват решението за 100% безплатни лекарствата за сърдечно болни

Надзорният съвет на НЗОК е обсъдил предложението лекарствата за лечение на сърдечносъдови заболявания, които досега бяха реимбурсирани 25% от най-ниската цена, да бъда заплащани 100% от Здравния фонд. Това e съобщил управителят на Касата Станимир Михайлов след заседанието на Над зора, научаваме от сайта  zdrave.net.Окончателното решение ще бъде съобщено идната седмица, тъй като се очакват все още допълнителни анализи, които да бъдат съглаувани с надзорниците.

По думите му все още не е постигнато съгласие откъде ще дойдат необходимите средства и дали тази промяна да се случи от 1 април или от 1 септември.

Според анализа на Касата, предложен за обсъждане на днешното заседание, при повишаване нивото на заплащане на 100% на тази група лекарствени продукти и при допускане за 10% увеличаване на броя пациенти, необходимите допълнителни средства за деветмесечен период, считано от 1 април 2024 г., ще са 45 млн. лв. От тях за лекарствени продукти за домашно лечение на територията на страната, назначени без протокол, за които не се извършва експертиза, са предвидени 34 млн. лв., а за заплащане на дейностите по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК – 11 млн. лв.

Лекарствата, за които се предлага 100% реимбурсиране, са общо около 400 и включват продукти за лечение на сърдечни заболявания, антихипертензивни продукти, диуретици, бета-блокери, блокери на калциевите канали, както и лекарствени продукти, повлияващи ренин-ангиотензиновата система.

Заболяванията, които се лекуват с тези медикаменти, са хипертонична болест на сърцето, хипертоничен бъбрек, съчетание на хипертонично сърце с хипертоничен бъбрек, стенокардия, хронична исхемична болест на сърцето, пароксизмална тахикардия, предсърдно мъждене и трептене и сърдечна недостатъчност.

От Касата посочват, че тези лекарствени продукти представляват базова терапия за сърдечносъдовите заболявания, които са водеща причина за смъртност в България.

Предложено е нужните 45 млн. лв. да бъдат осигурени от резерва на Касата по реда за изпълнителите на болнична медицинска помощ, които отчитат лекарствени продукти за злокачествени заболявания, и на аптеки, за които се отчитат разходи по реда на Методиката. По този ред в резерва са определени средства в общ размер до 63 471,1 хил. лв., които представляват 26,6% от общите средства от всички здравноосигурителни плащания по ЗБНЗОК за 2024 г.

Припомняме, че още през 2022 г. водещи кардиолози поискаха тази група медикаменти да бъде реимбурсирана 100%. Тогава те подчертаха, че над две трети от българите над 60 години страдат от сърдечносъдови заболявания, но доплащането от над 75% на нужните им медикаменти реално ги лишава от терапия. Няколко месеца по-късно идеята беше допълнена от тогавашния председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев, който каза по време на 10-ия Бизнес форум „Фарма“, че това е първата стъпка към намаляване на доплащането от пациентите в здравния сектор.

Сегашното предложение до Надзорния съвет е мотивирано от директора на дирекция „Лекарствени продукти медицински изделия, диетични храни и помощни средства“ в НЗОК Владимир Афенлиев и директора на дирекция „Бюджет и финансови параметри“ Ганка Аврамова.

Станимир Михайлов подчерта, че никой от членовете на Надзорния съвет не е против предложението, като единствената причина за забавянето е да бъдат изчистени детайлите по него.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Идеята не е лоша....

Идеята не е лоша....

08.03.2024 | 20:38

Идеята не е лоша.... Но има и други по-тежки проблемни здравсловни ситуации които изискват своевременно подпомагане.

Отговори
0 0
tuytut

tuytut

08.03.2024 | 15:57

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст!! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?