71

Джипитата намаляват, младите лекари не искат да се чувстват като телефонисти

В месеца, в който можем да сменим джипито си, ако променяме местоживеенето си или не сме доволни от него, все по-често се оказва мисия невъзможна. В истинска драма може да се превърне търсенето на джипи, ако жител на Пловдив, например, си намери по-добра работа в друг град и му се налага да се установи в него за по-дълго време. Причината е, че с всяка изминала година броят на общопрактикуващите лекари в цялата страна драстично намалява. 

„За град Пловдив този проблем засега не е драстичен заради многото специализанти. Не така стоят нещата обаче в региона, където има много незаети места, включително в по-големите населени места като Асеновград, Карлови и дори близкото Ягодово“, коментира д-р Александър Калайджиев-говорител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Според него специалността на джипито все още остава неразбрана от пациентите и така става непривлекателна за младите медици.

„На нас се гледа едва ли не като на администратори, които издават направления, медицински бележки и всякакви други документи, които са необходими на пациента. Специалността ни като цяло се подценява и няма разбиране, че личният лекар е този, който трябва да разбере и реши проблема на пациента. Негова е преценката дали болният има необходимост от консултация с друг специалист. Обаждат се по телефона и искат директно направления, а никой млад лекар не иска да гледат на него като на телефонист“, казва още д-р Калайджиев. Друга причина, която посочва лекарят е тази, че студентите по медицина, по време на обучението си, не посещават кабинетите на общопрактикуващите лекари, за да се запознаят с естеството на работата му, както това се прави докато учат акушерство и гинекология, хирургия, ортопедия и т. н, а общата медицина се учи само на теория в медицинските университети. Според него друга причина, която съществува от години е, че много от младите медици заминават да работят в чужбина заради по-добрите условия и по-високи заплати.

Според общопрактикуващи лекари проблемът ще се задълбочава. Това се забелязва най-силно по време на епидемии, каквато е например грипната през зимата и на болните им се налага да чакат с часове за преглед пред кабинетите, коментират джипитата.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?