3906

DJ Айвън спечели делото за дискриминация срещу Здравната каса в Пловдив

Диджей Айвън спечели делото срещу Здравната каса. Това е решението на Административния съд в Пловдив. Според магистратите Здравната каса в града е извършила дискриминация спрямо диджей Айвън, като е отказала да му отпусне лекарство за лечение на рак на гърдата. Наредбата беше променена, за да може и мъжете с рак на гърдата да  получават безплатно лечение, съобщава БТВ.

Припомняме, че Диджей Айвън заведе дело срещу Касата в Пловдив в края на юни, след като получи отказ за безплатна терапия с мотива, че лекарството се отпуска само за жени.

Според Административния съд, така Касата е нарушила закона, който гарантира  равнопоставеност при ползването на здравни услуги и Закона за защита от дискриминация.

Фактът, че след разгласяване на случая наредбата е променена, показва, че държавата вече е признала, че е извършила дискриминация, пише в решението на съда.

„Чувствам се победител. Аз не изпитвам еуфория, не търся този ефект, идеята е да покажем на системата, че нещата не са както трябва“, каза Айвън Андреев.

„В самото фармакотерапевтично ръководство за лечение на рак на гърдата е записано, че лечението е  аналогично както при жени“, заяви Кристиан Гьошев - адвокат на Айвън Андреев.

Преди седем години мъжът научава, че има рак на гърдата. Той е опериран в София и оттогава периодично е на химиотерапии. През лятото лекарите назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от НЗОК и трябва да замести месечната химиотерапия. Здравната каса в Пловдив обаче отказва да отпусне лекарството с мотива, че е само за жени.

Инжекцията струва около 500 лева на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи Здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже.

Така мъжът решава да се бори за правата си и наема адвокат. И днес, благодарение на много усилия, той печели делото, с което обръща внимание към проблем, за който малко се говори.

Според д-р Парашкев Цветков, макар рака на гърдата да се среща по-рядко при мъжете, отколкото при жените, при тях болестта протича по-агресивно и по-често е с фатален край.

 От Касата не коментираха решението на магистратите, докато не се запознаят с него.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
СЪД ДО ДУПКА

СЪД ДО ДУПКА

27.10.2023 | 12:30

ЕТО ТАКА СЕ ПРАВИ....ИМАШ ПРАВА ТЪРСИШ СИ ГИ

Отговори
2 0
СЪД ДО ДУПКА

СЪД ДО ДУПКА

27.10.2023 | 12:30

БРАВО НА АДВОКАТ КРИСТИЯН ГЬОШЕВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЧЕСТИТО НА КЛИЕНТА....

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?