2374

Диабетът увеличава 4 пъти риска от тежък ковид

Диабетът увеличава вероятността от тежко протичане на инфекцията от новия коронавирус и до 4 пъти - риска от дълъг ковид, съобщи ЮПИ, като се позовава на резултати от изследване на американски специалисти. 

"Макар да са нужни повече данни, някои ранни изследвания насочват към факта, че диабетът може да е рисков фактор за дълъг ковид, затова може да се препоръча внимателно наблюдение на пациенти с диабет", каза авторът на изследването Джесика Хардинг, преподавател по епидемиология във факултета по медицина на университета "Емъри" в Атланта, щата Джорджия.

Симптомите на дълъг ковид включват умора, недостиг на въздух, кашлица, мозъчна мъгла, замаяност, промяна в усета за мирис и вкус. Тези симптоми може да се появяват и изчезват или да са постоянни и да продължат месеци след преболедуването, сочат данни на Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Не е ясно как диабетът влияе върху риска от дълъг ковид, но има някои теории.

"Диабетът е хронично заболяване с придружаващо възпаление", каза д-р Лен Хоровиц, белодробен специалист в болница Ленъкс Хил в Ню Йорк, който не е участвал в изследването. "Всичко, което усилва състоянието на възпаление, може да доведе до нестихващо възпаление или дълъг ковид."

Хардинг и екипът ѝ са анализирани изследвания върху симптомите на дълъг​ ковид при пациенти, които страдат или не страдат от диабет. В 43 на сто от седемте изследвания диабетът е посочен като потенциален риск за дълъг ковид.

Ако се разболеете от ковид и страдате от диабет, наблюдавайте кръвната си захар внимателно два месеца след инфекцията, защото и диабетът може да се усложни след боледуването, съветва Юнис Ю, медицински директор на отделението за възстановяване след коронавирус в медицинска компания "Хенри Форд Хелт" в Детройт.

В същото време заразяване с ковид може да отключи диабет, предупреждават експертите.

"Има доказателства, че инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до развитие на захарен диабет. При около 14% от пациенти, хоспитализирани с КОВИД-19, включително и при хора без рискови фактори за заболяването, се наблюдава поява на новооткрит диабет", посочва проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев".

"Повишената кръвна захар, независимо от това дали се дължи на известен захарен диабет, на новооткрит захарен диабет или на остро възникнала хипергликемия, трябва да се проследява и контролира адекватно, тъй като именно тя е свързана с неблагоприятна прогноза при КОВИД-19", уточнява ендокринологът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?