49

Д-р Весела Михнева: Затлъстяването е болест на мозъка

Често заменяме храната с друга зависимост, стремейки се да бъдем щастливи

813 млн. души по света живеят със затлъстяване, а техният брой ще стигне 1.5 млрд. през 2035 г. Почти 60% от възрастните в ЕС и едно от всеки три деца в училищна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване. За някои страни затлъстяването може да измести тютюнопушенето като основен рисков фактор за рак през следващите десетилетия.

На 4 март се отбеляза Световен ден за борба със затлъстяването.  За рисковите фактори,  усложненията и превенцията разказва в интервю за dir.bg подполк. д-р Весела Михнева. Тя ръководи Метаболитното отделение в клиника ендокринология на ВМА. Завършва "Медицина" в Медицинския университет в София и "Военно обучение" в НВУ "Васил Левски" във Велико Търново. Член е на Балканския военномедицински комитет, на Европейската асоциация по изучаване на диабет (EASD) и Американската диабетна асоциация (ADA).

- Д-р Михнева, бих искала да започнем разговора с цитат на римския стоик Мусоний. Той казва  „удоволствието, свързано с храната, е най-трудното за преборване от всички удоволствия, с които се налага да се борим“. Така ли е?

- Това е точно така. Хората се чувстват по-щастливи, когато консумират определен тип храни . Окото е „алчно“ и хубавата храна веднага „подтиква“ да бъде опитана. Желанието да се консумира храна с високо съдържание на захари, която за съжаление е и по-калорична е заложен в нашето ДНК. Съществуват специални системи в мозъка, които контролират приема на храна, а храните, които имат високо съдържание на наситени мазнини и захари, водят до това тези специфични системи да се стимулират и да изпитваме удоволствие от приема на такава калорична храна. Затова затлъстяването може да бъде определено и като „болест на мозъка“, която се отразява на цялото метаболитно здраве на човека. Доказано е също така, че често заменяме едно удоволствие с друго, затова когато се ограничи приема на определени храни, хората могат да се чувства по-нещастни и може да се стигне до други зависимости.

- Затова ли се казва, че затлъстяването е болест на мозъка?

- Категорично. От години говорим за множество хормони, които водят до регулация на апетита и това е залегнало в основата  на новите съвременни тенденции в корекция на наднорменото тегло и затлъстяването. Мастната тъкан се явява хормонален орган и затова, когато бързо се отслабва вследствие на глад, мастната тъкан има „памет“ и след спирането на диетичния режим имаме ново покачване на телесно тегло. Именно заради това е важен балансиран начин на живот и режим на хранене,  а не изпадането в крайни диетичните режими .

- Близо 62% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване. Това е изключително стряскаща статистика. Живеем в време на свръхконсумация, на свръхизбор, на всеки ъгъл се предлага храна. На много места е некачествена.Това ли е основната причина?

- Особено в развитите страни се наблюдава презадоволеност с различни високо калорични храни и напитки. Отделно високо калоричната храна, често се явява "по-вкусна"- такива са пържените, панираните и сладките изделия, които "съблазняват" и окото на човека.

Освен това, децата днес често заседят пред компютрите и хапват основно чипсове и фаст фууд. Хората в офиса нямат време да се хранят и приемат бърза, вредна и калорична храна. Презадоволеността от високо калорична храна на нашия континент повишата риска от затлъстяване и сърдечно - съдови заболявания.

- Защо има деца с наднормено тегло? Наследствеността, гените - на тях ли трябва да хвърляме вината. Все повече вече се говори за епигенетика- влиянието на външните фактори и начинът ни на живот върху здравето?

- Ние сме на едно от челните места в света по наднормено тегло и затлъстяване  при децата. Тези проблеми започват още в ранна детска възраст и вече имаме 10-12 годишни деца  с диабет тип 2, който до скоро се приемаше за диабетът на напредналата възраст и е в следствие  на инсулинова резистентност  и  наднормено тегло. Разбира се, че и гените и фамилна обремененост има значение, когато говорим за затлъстяване, но обездвижването и липсата на спор при децата, консумирането на високо калорична храна и фаст фууд, комбинирано с липсата на пресни зеленчуци и плодове в диетичния режим, са основните фактори за развитието на наднормено тегло и затлъстяване.  

- Не всеки човек може и иска да е активен спортист. Какво означава да си физически активен, за да избегнеш рисковете от болестите, които води заседналия начин на живот?

- Залитането в крайности никога не е препоръчително. Един семеен, работещ човек трудно би отделил няколко часа за фитнес. Все пак е нужна поне умерена физическа активност, съобразена с възрастта. Препоръките са за минимум 8 000 -10 000 крачки на ден и два-три пъти седмично спортна активност с продължителност поне от 30 мин, като плуване, йога, гимнастика, фитнес.

Редукцията на теглото трябва да бъде свързана и с двигателна активност, която от своя страна води да стягане на мускулатурата, а резултатът е здраво и естетически добре изглеждащо тяло. 

- Докато се борим с килограмите чрез правилно хранене  и спорт, обаче се оказва, че трябва да се справяме и с други вредни навици - алкохол и цигари.  Може ли да се каже, че именно те ни саботират допълнително по пътя към здравословното тегло и здравословния начин на живот като цяло?

- Алкохолът е вреден навик, който особено при борба с наднормено тегло трябва да се намали до минимум и да се избягва. Ние го приемаме под формата на течност и дори не можем да си представим колко много калории съдържа той. Алкохолът е токсичен и особено вреден при хора със захарен диабет. При стрес и напрежение трябва да опитаме да потърсим друг отдушник, като спорта и разходките са прекрасен заместител. 

Колкото до цигарите, хората често ги възприемат като модулатор на телесното тегло, но те също представляват  психическа зависимост. 

Пълният отказ е най-добрият вариант - и от алкохола, и от цигарите. При заклетите пушачи, които не могат да откажат цигарите, по-добрият вариант е да преминат на по-малко вредна бездимна алтернатива. Заради дима и горенето, цигарите съдържат много катрани и вредни вещества, затова съветваме пациентите да ги откажат напълно или поне да ги заменят  с продукти без горене - като устройства за нагряване на тютюн. Когато няма редуване и двойно потребление и на цигари и бездимни алтернативи, се елиминират катраните и повечето вредни вещества в цигарения дим, които имат неблагоприятните последици и за сърдечно-съдовата система, метаболизма, други ракови и пулмологични заболявания.

- Това ли е всъщност разковничето – намаляване на вредата от рисковите фактори дългосрочно? В крайна сметка  не случайно казваме „Прекаленият светец и богу не е драг“. 

- Всичко е въпрос на възприятия на мозъка. Както зависимостите, така и наднорменото тегло и затлъстяването се оказват проблем в мозъка на всеки човек. Имаме и генетична предразположеност към зависимостите, но по-важно е това, което зависи от нас - да променим начина си на живот и да възприемем подход за намаляване на вредата. Това означава да изключим напълно някой вредни храни, а други да заменим с по-малко вредни. Спирането на тютюнопушенето рядко става от веднъж, затова ако не можем да го спрем напълно, поне може да се премине към бездимна алтернатива. Физическата активност е неизменна част от този процес и един от начините да се преборим с другите зависимости.

- Здравето е в наши ръце, така ли? 

- Здравето е комбинация от генетични и социални фактори. До голяма степен ние можем да моделираме начина си на живот, независимо от гените, които имаме.

Важно е да правим профилактика ежегодно. Много заболявания могат да се лекуват, когато са диагностицирани в ранен етап. Затлъстяването не трябва да се приема просто като естетичен проблем,  а като заболяване, което може да се лекува и заедно с това да се избегнат рисковете от развитието на други болести, свързани с него като диабет, сърдечносъдови заболявания, метаболитни нарушения и други .

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?