49

Д-р Серджан Челикканат съветва кои балнеологични центрове какво лекуват

Д-р Серджан Челикканат е специалист физиотерапевт с над 8 години опит. Помага на пациенти с широка гама заболявания на опорно-двигателния апарат, централна и периферна нервна система, УНГ заболявания и др. Завършил е Медицинския университет в Плевен през 2014 г. Придобива специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“ през 2018 г.

"Физиотерапията за мен е призвание. Достигам и помагам на много хора чрез специалността си", заявява д-р Челикканат.

Рано или късно всеки има нужда от физиотерапия, която има широка гама от направления. Към нея се прибягва при заболявания на опорно-двигателния апарат (шипове към коленните стави, тазобедрените стави, след счупване на кости, сколиоза), периферната нервна система (шипове към врата, кръста), УНГ (синузит) и още други.

"Смятам, че хората периодично трябва да идват за физиопроцедури профилактично, особено тези, които имат шипове. Винаги препоръчвам на моите пациенти поне 2 пъти в годината да се подлагат на тези процедури - пролетта и есента, когато се променя климатът", обяснява д.р Челикканат.

Според него България е природно чудо точно за тези заболявания, защото е една от най-богатите в Европа по балнеологични ресурси с наличните над 520 извора. Голяма част от минералните води са топли и горещи (от 37 до 100 градуса). Ето препоръките за най-известните балнеологични центрове у нас:

Банкя

Градът е прочут с минералната си вода, чиято температура е 36.5-37°C.  Тукашната вода е с ниска минерализация, хипотермална, с ниска твърдост, бистра, без мирис. Използва се успешно за лечение на сърдечносъдови заболявания и увреждания на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Велинград

Велинград е профилиран за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), на бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и много други заболявания. Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Девин

Девин е прочут с минералните си извори, чиято температура варира от 16º до 76ºС. Водата тук е подходяща за лечение и профилактика на различни видове заболявания, като се препоръчва при заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Павел баня

В Павел баня се лекуват заболявания на периферната нервна система - вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначномозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоартроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания - посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания.

Сандански

Сандански е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания. Минералните извори са 6 на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

Хисаря

Хисаря  има 22 минерални извора, 16 от които са естествени. Минералната вода е слабо минерализирана и е подходяща и за ползване като трапезна. Подходяща е при заболявания на стомашно-чревния тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при гинекологични проблеми.

Сапарева баня

В Сапарева баня се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични заболявания.

Нареченски бани

В Нареченски бани водите съдържат радон. Той спомага за подобряването на сърдечната дейност, разширяването на съдовете, както и за понижаването или нормализирането на кръвното лягане. Има положително влияние и при обменните процеси в клетките и деленето им, както и при наличието на лимфен застой. Радонът има силен ефект при проблеми с половите жлези, както и с щитовидната. Подпомага въглехидратната обмяна, а по този начин нивата на захарта в кръвта се нормализират. Това означава, че минералната вода в Наречен е подходяща също така за лекуване на диабет.

Вършец

Малкото старопланинско градче, разположено на 90 км от София, е най-старият балнеолечебен курорт в България. Липсата на варовик в местната минерална вода я прави една от най-меките в България. Тя лекува заболявания на нервната и сърдечносъдовата система, както и на опорно-двигателния апарат. Чистият въздух и лековитата вода влияят добре и при проблеми със стомашно-чревния тракт, отделителната система, очите, кожата и др.

Поморие

Това е най-популярният балнеологичен курорт на морския бряг. От Поморийското езеро се извлича лиманна кал с неоспорими лечебни свойства. Тя е богата на водород, магнезий, хлор, калций, натрий и сулфати. Съчетанието с минералните води в курорта и наситеният с йод въздух действат благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови, чернодробни и др.заболявания.

Хасковските минерални бани

Водата е със сулфатно-хидрокарбонатна-натриево-калциева, силициева, флуорна, със съдържание на радон и ниско количество въглероден диоксид.

 Там се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и периферните съдове, гинекологични заболявания. Заболявания на периферните артерии от ограничен и функционален тип облитериращи заболявания - ендоартрити, облитираща атеросклероза, болест на Бюргер, болест на Рейно, вегетативни и диабетни ангиопатии. Остър ставен ревматизъм, артрити; шипове, заболявания на ставите; костите; състояния след счупвания, навяхвания; радикулити; полиневрити.

Баня, Карловско

Минералната вода е слабоминерализирана, сулфатно, хидрокарбонатно-натриева, флуорна, силициева с високи алкални реакции и действа благоприятно при лечение на: възпалителни и дегенеративни ставни заболявания (ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, артрити и артрози, следфрактурни състояния); заболявания на централната и периферната нервна система (радикулити, неврити, плексити, дископатии, дискови хернии); функционални заболявания на нервната система: неврози; кожни заболявания: псориазис и псориатични артрити; хипертонии.

Стрелча

Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода се определят от нейната ниска минерализация и наличието на хидрокарбонати, сулфатни, натриеви и флуорни йони. Показания за лечение на минералната вода:

І. Заболявания на опорно-двигателния апарат:

Хронични дегенеративни ставни заболявания - артрозна болест с различна локализация.

Хронични възпалителни ставни заболявания:

- ревматоиден полиартрит, спондиоартрити, болест на Бехтерев

инфектартрити, псолиатичен артрит, подагренозен артрит;

Състояния след травматични повреди на стави:

- контузио, дисторзио, изкълчване,

- повреди на лигаментния апарат, повреди на менискусите.

Състояния след ставни операции и ендопротезиране

Заболявания на кости, мускули, сухожилия:

- фрактури, травми, миозити, инсерционити;

- бурсити, периартрити, тендовагинити;

- асептична некроза.

Следфрактурни състояния и усложненията им:

- забавено калусообразуване, хиперкалус, контрактури, морбус Зудек;

- последици от полиомиелид и детска церебрална парализа;

- остеопороза.

Дегенеративни заболявания на междупрешлените дискове на гръбначния стълб

- остеохондроза, протрузио, дискова херния.

ІІ. Заболявания на периферната нервна система от инфекциозно, травматично, токсично и дегенеративно естество:

- неврити, полиневрити, радикулити, плексити, невралгии;

- парези и парализи след травмени увреди на периферните нерви;

- вегетативни полиневропатии;

- диабетна полиневропатия;

- токсични полиневропатии.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?