49

Д-р Мина Апостолова: Може да подадете ръка на страдащ от псориазис, не е заразно

За страдащите от псориазис зимата е най-лошото време от годината за тяхното заболяване. Стресът в ежедневието, празничните трапези, вирусните инфекции и студеното време  активират възпалителните процеси в организма, влошават симптомите и правят псориазиса по-агресивен. Смята се, че в България около 140 хил. души са с псориазис. При част от тях заболяването е в тежка форма. За най-важните въпроси по темата потърсихме дерматолога д-р Мина Апостолова от ВМА-Пловдив.  

 

- Д-р Апостолова, кои са причините зимата да е най-тежкият сезон за страдащите от псориазис?

- Някои характерни сезонни особености наистина много често водят до обостряне на това кожно заболяване. През зимата проблеми с кожата може да имат дори здрави хора. Причината е, че в помещенията въздухът е сух. Затова специалистите препоръчват на хората с псориазис да избягват сухия въздух, а в офиса и дома (особено в спалнята нощем) да използват овлажнител на въздуха.

  Студът, силният вятър, постоянното допълнително изсушаване на кожата от климатици и средства за отопление водят до ускорена дехидратация на кожата и обострят симптомите при псориазис. Липсата на достатъчно слънце също допринасят за влошаване на заболяването. Въпреки че то не засяга работоспособността, хората с псориазис изпитват дискомфорт - както физически, така и емоционален, заради недобрия си външен вид.

- Като споменахте външния вид, много хора се притесняват от контактите си с тези болни. Заразен ли е псориазисът?

- Възпалението на кожата и появата на плаки не са причинени от инфекция, така че няма риск болестта да се предава от един човек на друг. Ръкостискане, целуване на хора по бузата, дори размяна на дрехи са напълно безопасни. Това е по-скоро психологически проблем на хората с псориазис, които непрекъснато срещат втренчените погледи на другите хора. Страхът от псориазис и заразяване става още по-сложен проблем в училище, на работното място, по време на развлекателни дейности или дори при пазаруване. Хората трябва да знаят също, че псориазисът не е следствие от лоша хигиена. Малките бели люспи, известни като сквами, които понякога са видими по косата или дрехите, може да не ​са много приятни за окото, но това не означава, че човекът е мръсен.

- Какви съвети ще дадете на хората, които страдат от псориазис?

- Добрата хидратация при псориазиса е от първостепенно значение за поддържане на кожата в добро състояние. За целта е препоръчително да приемате достатъчно течности през деня.

Козметичните продукти, които използвате по време на баня, също са от значение при псориазис. Агресивните съставки в някои от тях може да изменят естественото рН на кожата и да я направят още по-чувствителна. Затова е добре те да са с натурален състав и съобразени със спецификите на псориатичната кожа. Върху засегнатите участъци е препоръчително да нанасяте подходящи овлажняващи и омекотяващи продукти, които ще запазят влагата в клетките на дермата и ще предотвратят неприятното лющене.

- Има ли значение храната за болните от това кожно заболяване? 

- Както при повечето заболявания, и тук храненето има значение, като се подбират храни с  подходящите витамини, минерали, аминокиселини. Незаменим компонент са омега-3 мастните киселини, които имат силни противовъзпалителни свойства. Съдържат се в по-мазните риби, лененото семе и ядките. Заради липсата на слънчеви лъчи витамин D също е добре да присъства в менюто при хора с псориазис. От друга страна, не бива да се прекалява с консумацията на алкохол и кафе, тъй като имат силни диуретични свойства и затрудняват поддържането на хидратацията на кожата. Важно е да се ограничат възможностите за напълняване.

- Изисква ли се някакъв определен начин на живот, за да се облекчат симптомите?

-  Максимално и доколкото е възможно в съвремието ни, да се избягва стресът. През студените месеци се повишава и рискът от инфекциозни заболявания, които също активират псориазиса. Затова трябва да се направи всичко възможно за укрепване на имунната система. Стрептококът в гърлото, бронхитът, тонзилитът или ушната инфекция също може да доведат до влошаване на симптомите. Дори нещо толкова просто като обикновена настинка или респираторен вирус може да предизвика пристъп на псориазис.

Редовните упражнения, разходките на чист въздух в слънчевите дни също са полезни.  Тези пациенти обаче трябва да внимават  със студа и непременно да носят топли дрехи, включително шал, за да покриват лицето си. Добре е дрехите им да са от меки тъкани, тъй като тези от вълна, кожа и други твърди материи не позволяват на дермата да диша.

- Лечим ли е псориазисът?

- Смята се, че човек никога не може да се излекува напълно от псориазис, затова главната цел е да се постигне ремисия, която да се задържи максимално дълго време.

Медицинското използване на светлинни лъчи за лечение на псориазис е известно като фототерапия. Съществуват разнообразни възможности в лечебните заведения за фототерапия и те може да бъдат най-добре преценени от дерматолог.

- Какви може да бъдат последствията, ако не се обръща достатъчно внимание на заболяването?

- Псориазисът засяга както физическото, така и емоционалното здраве на пациентите. Не са редки случаите, когато то може да причини псориатичен артрит, който пък да доведе до трайно увреждане на ставите. Съветът ми е хората, които са свикнали със заболяването си, да не пренебрегват влошаването на симптомите и своевременно да  търсят лекарска помощ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Боян

Боян

14.03.2024 | 21:28

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://mub.me/mens

Отговори
0 0
Дано са разкапе, конпакт диска!

Дано са разкапе, конпакт диска!

14.03.2024 | 17:25

Друго и не заслужават, такива като нея!

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?