49

Д-р Христиана Бацелова: Още не можем да преборим митовете за ваксините

Д-р Христиана Бацелова е специалист по епидемиология на инфекциозните болести. Поставя първата ваксина срещу COVID-19 в Пловдив. През 2022 г. е обявена за Лекар на годината от  Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив. 

- Д-р Бацелова, навлязохме в сезона на вирусните заболявания. Какво да очакваме по това време на годината? 

- През есенно-зимния сезон циркулират различни причинители на респираторни инфекции. За поредна година през есента и зимата има разпространение на COVID-19, епидемия от сезонен грип се очаква януари - февруари - началото на март. Разбира се, срещат се и други респираторни патогени, които причиняват така наречените от обществото „настинки“.

- Отиде ли си COVID-19?

- Не, продължава да се разпространява и няма никакви изгледи да си отиде. 

- Какви последици остави след себе си и продължава ли дългият COVID-19? 

- Има все повече научни съобщения за последствията след инфекция със SARS-CoV-2. Дългият COVID-19 изисква продължително лечение, рехабилитация, влошава качеството на живот. 

 Има описани немалко случаи на деца, преболедували леко, но след това страдат от дълъг COVID-19 със засягане на различни органи и системи.

Все още не знаем какви биха били късните последици след години, защото заболяването е сравнително ново. 

- Какви са актуалните препоръки за профилактика на COVID-19, а и на останалите заболявания, които очакваме през зимата? 

- Актуалните препоръки са за ваксинация срещу COVID-19 с новата адаптирана ваксина срещу Omicron XBB 1.5 на лица на и над 65 г., на бременни жени, всички с хронични заболявания, медицински персонал, потребители и служители в социални институции. В България има възможност за ваксинация на всички желаещи от 6-месечна възраст нагоре. 

Ваксината срещу сезонен грип също се препоръчва на всички от 6-месечна възраст нагоре. Има две инжекционни и една жива назална ваксина, която е за деца от 2 до 17 г. 

 Ваксините срещу двете заболявания могат да се поставят в един ден или без необходим конкретен интервал.  

- Забравихме ли за предпазните мерки и трябва ли да ги спазваме, въпреки че ковид силно намаля?

- Пандемията изгради навик у повечето хора за превенция на въздушно-капкови инфекции. Виждам, че някои продължават да носят маски в затворени помещения. Това е добър и сигурен навик за защита. Маските трябва да се носят в лечебните заведения, в градския транспорт, на летищата и по принцип на места, където има струпване на повече хора. Това особено важи за рисковите групи, когато са в затворени помещения и има и други хора. 

- На едно от последните места сме по имунизация за всички болести, за които има ваксини. Страхуват ли се хората от ваксините?

- Да, има насаден страх и сред медицинските лица, и сред обществото. Разпространяват се митове, че ваксините са опасни, че водят до стерилитет, че не се знае какви ще са късните последици, че натоварват имунната система, че водят до спад в имунитета и т.н.  Това е абсолютно безпочвен страх, но ще е трудно и ще отнеме време да го преборим. Трябва сериозно да се наблегне на обучението на медиците и фармацевтите в университетите по темата за имунопрофилактиката.

- Освен задължителните кои ваксини е добре да поставим на децата и себе си?

- Вече споменах ваксината срещу сезонен грип и адаптираната ваксина срещу Omicron XBB 1.5 (COVID-18). 

Също така е добре да се имунизираме срещу вирусен хепатит А, с която е добре децата да бъдат ваксинирани, преди да тръгнат на ясла или детска градина.

Комбинираната ваксина срещу вирусни хепатити А и Б е добре да се постави на лица, родени преди 1992 г., които не са ваксинирани или преболедували.

Бих препоръчала и ваксина срещу пневмококова болест при лица на и над 65 г., която ще е безплатна и достъпна при общопрактикуващите лекари от януари 2024 г.

Важна ваксина е и тази срещу HPV, с която всеки от 9-годишна  възраст нагоре и от двата пола може да бъде ваксиниран. Тя е безплатна за момичета от 10 до ненавършени 14 г. Достъпна е при личните лекари.

Сред незадължителните ваксини, които е добре да се поставят, са тези срещу различни групи менингококи. Това важи за ваксината срещу варицела за всички от 13-месечна възраст, които не са преболедували. 

За съжаление, в България няма внос на ваксина срещу херпес зостер и срещу RSV, които се препоръчват за лица над 50 г.

Ваксината срещу коклюш в последния триместър от бременността също е добре да се направи, за да може бебето да се роди с естествено придобит пасивен имунитет срещу заболяването. 

Когато човек планира пътуване в екзотични държави, е добре да се информира дали има изискване за задължителна ваксинация срещу жълта треска, както и срещу какво друго се препоръчва да е ваксиниран. Такава информация има на сайта на НЦЗПБ. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Д-р Бацилов

Д-р Бацилов

30.11.2023 | 18:56

Предлагам на колежката специална ваксина Спермолин Екстра. Поставя се само с кожена спринцовка и не боли......

Отговори
2 0
Дии

Дии

30.11.2023 | 17:10

За нежеланието на хората да се ваксинират благодарете на ония плешив генерал с черната униформа дето разправяше за чували с трупове и хладилни камиони за чували с трупове. Благодарете и на здравния инспектор дето само не умря. Благодарете на ония мустакатия смешник. И на проф. Витанов с неговите прогнози, и на него да благодарите. Дано горят в ада! Толкова хора увредиха с изказванията си че заслужават да се пържат в пъкъла.

Отговори
3 0
Тая за

Тая за

30.11.2023 | 15:22

10 кинта на поставена ваксина и майка си ша продаде. Всичките пари дето ги вади да ги дава за свещи и лекарства на детето си . Продажен б0клук.

Отговори
6 1
Нострадамус

Нострадамус

30.11.2023 | 15:22

Бацилова, слагай си колкото и каквито ваксини пожелаеш, но не манипулирай другите да го правят. Трупаш си такава сметка, която ще изплащаш много животи напред ! Не всичко е пари и комисиони на този свят !

Отговори
8 0
ЖИВОТНО СКАПАНО БЪЛГАРСКО

ЖИВОТНО СКАПАНО БЪЛГАРСКО

30.11.2023 | 14:14

В КОЯ ВИРУСОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ СЕ ПРАВЯТ ТИЯ ВАКСИНИ? ДА ТИ ЕВА МАЙКАТА СКОТСКА, АЛЧНА!

Отговори
11 1
ЖИВОТНО СКАПАНО БЪЛГАРСКО

ЖИВОТНО СКАПАНО БЪЛГАРСКО

30.11.2023 | 14:16

У ЛАБОРАТОРИЯТА ЗА БОЙНИ ВИРУСИ И ЗАРАЗИ ОТ СССР В УКРАЙНА!

Отговори
7 3
Доктор от болницата

Доктор от болницата

30.11.2023 | 13:36

Бацилова е м.алоумна. Не я слушайте!!

Отговори
15 1
мамито

мамито

30.11.2023 | 15:21

няма отърване от Бацелова проста и опорита п.тка. Все най-може всичко и наи знае а е проста като гъзззз

Отговори
6 0
мамито

мамито

30.11.2023 | 15:22

правелно най най най

Отговори
3 0
kess

kess

30.11.2023 | 13:22

Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.----- https://tyny.to/shemoro

Отговори
0 3
оффффф

оффффф

30.11.2023 | 13:22

ЕЙЙЙЙ, тоя БаЦил пак ли изпълзя.....

Отговори
13 0
мамито

мамито

30.11.2023 | 15:16

много право казано Не познавам друга по п.оста жена защо не сложи на неиното дете ваксина и то е малко

Отговори
6 0
Граматиков

Граматиков

30.11.2023 | 13:21

Врътна се пак малка рекламна сумичка за изданието.

Отговори
13 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?