49

Бум на болни от ангина деца

Детските отделения в Пловдив са препълнени с болни малчугани. Това се дължи на огромния брой вируси, които циркулират сред подрастващите, коментираха пред "Марица" общопрактикуващи лекари. По думите им, през последните 2-3 месеца пред кабинетите им всекидневно има опашки от притеснени родители с деца. Оплакванията са хрема, кашлица, упорита висока температура, болки в гърлото и мускулите. Обикновено симптомите преминават за 4-5 дни, но пренебрегването и неправилното лечение водят до усложнения, което най-често е гнойна ангина. В такъв случай лечението е с антибиотици, температуропонижаващи медикаменти, капки и витамини.

Не са малко и случаите, в които изписаният антибиотик не успява да се пребори с вируса, споделиха пред "Марица" джипита. Тогава или се изписва друг, или се налага болното дете да постъпи в болница, за да не стигне до още усложнения, които могат да са изключително опасни. Честото боледуване отслабва значително имунната система при малчуганите и това може да доведе до почти постоянно приемане на различни медикаменти. "През няколко дни съм при джипито. Даже последния път прегледа детето ми, каза, че вече е наред и се прибрахме спокойни. След два дни обаче вдигна много висока температура, над 39 градуса. И я поддържаше с дни.  Пак бяхме при нашия лекар. Оказа се гнойна ангина. Така пием втори антибиотик за две седмици", коментира пловдивчанка, която чакаше на опашка за преглед при джипито си в квартал "Смирненски".  

Специалистите съветват да се поддържа изключително прецизна хигиена, да се подсилва имунната система на децата и да не са в голям колектив. Най-често боледуват децата в детските градини, които си предават вируса едно на друго. Затова при най-малкия симптом съветът към родителите е да не водят малчугана, а веднага да се консултират с лекар. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?