2374

Безплатните лекарства скараха доктори и аптекари

От НЗОК предлагат да се удължи старият договор, докато се споразумеят

Близо милион българи изтръпнаха, че от 1 април ще останат без лекарствата, които напълно или частично се поемат от Здравната каса. Това се заканиха от Българския фармацевтичен съюз заради променени в последния момент две условия от готвения договор с НЗОК.  Предложението, което засяга пациентите, предвижда занапред в една аптека задължително да се изпълнява цялата рецепта с предписани лекарства, медицински изделия и диетични храни, заплащани напълно или частично от Касата. Това означава, че ако терапията на един пациент предвижда две или три лекарства, той няма право да вземе част от тях в една аптека, а останалите - в друга. Такова правило имаше и досега, но не бе забранено при недостиг на един препарат пациентът да вземе поне останалите. Касата обаче иска занапред аптеката да няма въобще право да изпише лекарства по рецепта, ако не може да я изпълни в цялост. Фармацевтите пък настояват  да имат право да изписват по-малко количество от предписаните от лекаря в  електронната рецепта медикаменти. Другото условие, срещу което БФС скочи, е изискването аптеките да подават информация за верификацията на лекарствата към НЗОК. 

За да успокоят топката, от Касата предложиха да се удължи срокът на действащия договор, докато се изчистят разногласията между страните. Очаква се решението на Управителния съвет на БФС дали да приеме компромисния вариант. Председателят на сдружението на фармацевтите Димитър Маринов обаче е категоричен, че няма да приемат предложенията на НЗОК в сегашния му вид, защото са в ущърб и нарушават правата на пациентите.

„Предлагам да мислим за положителната развръзка. Все пак има още два дена и ние все още се надяваме на здрав разум от Касата”, каза Димитър Маринов.

„Двете институции трябва да седнат и да помислят за варианта да спре това насаждане на паника в момента, че ние няма да можем да си получим лекарствата“, заяви  Иван Димитров от Български пациентски форум, който изрази надежда,  че двете организации ще стигнат до правилния вариант, за да се избегнат трусовете. 

От Българския лекарски съюз подкрепиха колегите си от здравноосигурителния фонд, като изразиха становище, че „въпросът за т.нар. желание на пациента се решава единствено и само в кабинета на лекаря. Там се обсъжда терапията на пациента, там е мястото, където той изразява своята воля, своето съгласие или несъгласие с назначеното лечение. Впоследствие в аптеката магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от лекаря”, смятат от БЛС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?