49

Белодробна болница става център за закрила на бежанци

Бившата Белодробна болница на Цариградско шосе в Пловдив може да се превърне в център за закрила  на бежанците от Украйна. Сградата е необитаема повече от пет години, след като в мандата на тогавашния кмет Иван Тотев лечебното общинско дружество беше ликвидирано с решение на градския парламент, а персоналът и пациентите преместени в новото отделение към УМБАЛ „Св. Георги“. Големите загуби и невъзможността да покрива разходите стана основната причина за тази радикална стъпка.

Първият интерес към сградата е проявен от един от центровете за помощ на бежанците, който се намира на ул. „Мостова“ и се ръководи от Вероника Миронова. Тя е украинка и живее от няколко години в Пловдив. Доброволците ползват тясно помещение и искат да се разширят, защото броят на бежанците се увеличава и дейността се разраства. Ксения Лъсова, пристигнала преди десетина дни в Пловдив от Одеса заедно с дъщеря си, е една от доброволците и твърди, че все повече българи искат да помогнат и всеки ден носят в центъра дрехи, обувки, пакетирани храни.

„Заедно с представителите на центъра огледахме първия етаж, който доброволците биха могли да ползват за приемна. Единственото, което трябва да се направи, е почистването и ако се налага, частичен ремонт.

Стаите са подходящи за настаняване, твърди зам.-кметът по социална политика Георги Титюков,

който оглавява Общинския координационен щаб.

Според зам.-кмета не само първият етаж, но и цялата болница може да послужи за подслон на украинците, избягали от войната, ако бежанската вълна се засили и се появи необходимост от настаняване. Това може да стане, след като стаите на II, III и IV етаж, общо с 300 легла, се почистят и се освежат. Неудобството е, че болницата, както и почти всички строени по онова време има общи санитарни възли, но това не е толкова съществен проблем, ако кризата се изостри по-силно.

Белодробна болница има още едно предимство - огромен хубав парк, където настанените и най-вече децата могат да се разхождат. Сградата, както и паркът си остава в разпореждането на Община Пловдив с предназначение здравеопазване.

Откакто Белодробна болница „Димитър Кудоглу“ престана да съществува, имаше различни идеи за ползването й. В началото на мандата, през 2020 г., кметът Здравко Димитров на среща с пловдивските депутати предложи бившата лечебница да се възстанови за лечение на болните от COVID-19 с финансовата помощ и подкрепа от държавата.

Общината не е в състояние да отдели собствени средства за оборудването на здравното заведение

и да осигури нормални условия за пациенти и персонала. До реални решения обаче така и не се стигна, а и междувременно бяха намерени други варианти за мерките срещу пандемията.

Имаше и други идеи - Белодробната да се преустрои в Дом за  възрастни хора, тъй като местата на Коматевско шосе не стигат, или за хоспис. Всяко решение обаче е свързано с финансиране, което се оказва на този етап препъникамък.

В първите дни на войната Общината осигури места за настаняване на част от бежанците, доколкото има възможност. Подслон е предоставен на украинците в хотела на Младежкия център до Гребния канал, в сградата на звено „Майка и бебе“ на ул. „Ст. Шишков“, в Дома за възрастни хора на Коматевско шосе, в общежитията на Университета за хранителни технологии и на филиала на Техническия университет. Насочваме бежанците, които търсят информация от нас в социалните мрежи, по телефона и чрез доброволците и познати, към частни квартири и хотели, чиито собственици са изявили желание да помагат, обясни Георги Титюков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Браво

Браво

28.03.2022 | 15:31

Ама защо, по време на Ковидизмамата не стана специализирана за това НЕЩО.

Отговори
4 0
Кудуглу

Кудуглу

28.03.2022 | 10:42

Като не може да я ползвате тази болница като Белодробна, направете я Черно дробна и ликувайте в нея всички алкохолици и наркомани! И не си мислете, че с тези врътки пак ще правите опити да я откраднете!

Отговори
9 2
Хибридната война, започна

Хибридната война, започна

28.03.2022 | 09:51

Бандеровците да го озаптят тоя проЗ трол, че осмърдя форума! Да спрат да му плащат, че тъпотиите които бълва предизвикват обратен ефект и кара българите да ги мразят и ненавиждат! Да се сърдят на техните управници, които са ги вкарали в този капан! Ние не сме им виновни и не сме им длъжни, за да им плащаме заради интересите на техните управници!

Отговори
10 3
"Специалната операция" на путлеро-наZZистите

"Специалната операция" на путлеро-наZZистите

28.03.2022 | 08:59

"Специалната операция" на путлеро-наZZистите В града, обсаден и бомбардиран от седмици, "населението се бори за оцеляване. Хуманитарната ситуация е катастрофална", потвърди в нощта на неделя срещу понеделник украинското министерство на външните работи в профила си в „Туитър“. „Руските въоръжени сили превръщат града в пепел“. Украинският президент Володимир Зеленски осъди от своя страна пълната блокада на този град, който руската армия се опитва да превземе от седмици. „Всички входове и изходи на града са блокирани в Мариупол е невъзможно да се внасят храна и лекарства“, каза той в неделя вечерта. „Руските сили бомбардират конвои с хуманитарна помощ и убиват шофьорите“, добави той. Около 2000 деца също са били отведени в Русия, каза той. "И това означава отвлечени. Защото не знаем къде точно са. Някои са с родителите си, други не. Това е катастрофа", каза той. Повече от 2000 цивилни са били убити в Мариупол, според скорошен доклад, съобщен от кметството. Според украинския президент около 100 000 души все още са блокирани в това стратегическо пристанище на Азовско море. Няколко опита за установяване на безопасни маршрути за цивилни се провалиха, като двете страни се обвиняваха взаимно в нарушаване на примирието. И ние все още не знаем, близо две седмици след бомбардировките на театъра в Мариупол, съдбата на стотиците цивилни, които бяха намерили убежище там: почти невъзможна мисия, според общински служител от Мариупол.

Отговори
1 7
Днешна Германия, по пътя на онази преди 80 години.

Днешна Германия, по пътя на онази преди 80 години.

28.03.2022 | 09:28

А ти Друже, кандидат ли си още или вече с нашивка на пагона?

Отговори
4 1
Файлът забравих

Файлът забравих

28.03.2022 | 09:33

https://glasove.com/novini/germanski-provintsii-kriminaliziraha-publichnoto-izpolzvane-na-simvola-z

Отговори
1 1
а за бедните българи

а за бедните българи

28.03.2022 | 08:43

кой мисли предатели долни?!!!!

Отговори
12 2
Референдум

Референдум

28.03.2022 | 08:39

Бившата белодробна, която като по чудо бе спасена от разграбване и разпродажба от управата на Шайката да се превърне в "Център за закрила на българите превърнати в бежанци в собственната си държава"!

Отговори
15 2
Дядя Ваня

Дядя Ваня

28.03.2022 | 08:20

Ама, нали тези беженци няма да векуват тука? Нали са само за три месеца? Помислете, как да превърнете тази бивша болница във база за лечение и подкрепа на тези пенсионери, които са работели над 40г за държавата а тя се гаври с тях, като им плаща по 300лв пенсии, с които не могат да си купят само лекарствата! Проявете състрадание и към своя беден и доведен до оскотяване народ а не само към бежанците! За тях 1500лв на месец за бедния Българин 300лв.месец! Стига популузъм!

Отговори
23 3
НаZZистите на Дядя Путя

НаZZистите на Дядя Путя

28.03.2022 | 08:25

Ако не бяха нападнали Свободна Украйна, нямаше да има бежанци.

Отговори
4 11
Кудооглу,

Кудооглу,

28.03.2022 | 09:31

Ако е знаел, че ще е такова днешното ни поколение / като Тотев, Зико, Гърневски и... подобни на теб/, нямало е да я дари на град Пловдив и трудовите му хора за туберколозна болница. "Мърша, а не народ."

Отговори
14 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?