71

Аптекари и НЗОК умуват как да спасят аптеки от фалит

Ако не намерим решение, всички са наясно, че до месец-два НЗОК няма да има възможност да заплаща на аптеките. Ресурсът е ограничен и той приключва. Трябва да се намери решение за реда и условията за заплащане на аптеките за отпускане на напълно заплатените от Касата лекарства. Това съобщи шефът на НЗОК проф. Момчил Мавров, цитиран от БТА, след срещата между представители на НЗОК, Българския фармацевтичен съюз и здравното министерство.

Припомняме, че в продължение на два дни фармацевтите от цялата страна, които работят със Здравната каса, протестираха срещу предложените промени в Наредба 4, която се отнася до изписването и отпускането на напълно безплатните лекарства. Според тях тези промени ще доведат до фалити на малките аптеки и вълна от прекратяване на договори с НЗОК.

„Вариантите, които се търсят трябва да бъдат свързани с актуализирането на бюджета. Ако парите в Касата не достигат, това не е по вина на фармацевтите, а на тези, които са въвели нещо, без да го обезпечат финансово. Оказва се, че въведената мярка от 1 април не е била обезпечена нито финансово, нито софтуерно, нито технически и някой трябва да понесе отговорност за това, а не аптеките да понасят негативите. Ние сме предупредили, че ще се стигне до поредни протести и прекратяване на договори с Касата, ако влязат в сила предложените промени в Наредба 4“, коментира патовата ситуация председателят на регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова. Тя уточни, че протестът  вчера и днес не е подкрепен само от големите вериги, чиито са повечето аптеки на Главната улица и по възловите места в града, както и от тези, които нямат договори със Здравната каса като отново подчерта, че най-застрашени са обектите в малките населени места и тези, чиято дейност зависи основно от работата им с НЗОК.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?