49

Апарат от последно поколение за костната плътност заработи в КОЦ-Пловдив

"От  този месец в КОЦ-Пловдив разполагаме с апарат от последно поколение за измерване на костната плътност". Това съобщи за "Марица" д-р Славея Измирлиева - началник на Отделението по образна диагностика в Комплексен онкологичен център в града. Апаратът се намира в блок 4 на Първа база, разположена в двора на Медицинския университет на ул. „Васил Априлов“ 15-А. 

„Декса“ е най-иновативният апарат, безопасен и щадящ от лъчево натоварване пациентите. Той е най-точният за измерване на костната плътност и метод на двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия. Много хора подценяват изследванията на костите, не мислят за тях като за „жива тъкан“, а те се променят с времето, губят своята плътност и често откриваме последиците на доста късен етап“, казва д-р Измирлиева.

По-често измененията се наблюдават при жените преди и след менопаузата. Мъжете над средна възраст обаче също не са застраховани и не трябва да подценяват профилактиката и изследванията, предупреждава лекарката.

„Няма как да спрем хода на времето и да предпазим костите от намаляването на минералното им съдържание. Това е един метаболитен процес и костите стават порести, загубват своята здравина, стават по-чупливи. Най-често са засегнати областта на таза, гръбначният стълб и ръцете. Особено важно изследването е за лечението на пациентите с онкологични заболявания, което е комплексно и включва хормонално лечение“, подчертава лекарката.

Този вид изследване е ключ към по-точното лечение, тъй като показва изходното начало на костната плътност. Ползва се от ревматолози, ендокринолози, травматолози и в онкологията. Изследването способства за последващото лечение, което е специфично, ефективно и при необходимост комбинирано. Прави се конкретно за всеки пациент“, казва д-р Измирлиева. Тя съветва хората, които считат себе си за здрави, но са на средна възраст, с наднормено тегло или водят заседнал начин на живот, да не го пренебрегват. Навреме откритите изменения биха помогнали за своевременното лечение, което пък да ни предпази от нежелани последици.

Изследването могат да си направят всички, които искат да проверят състоянието на костите си, има ли опасност от остеопороза или тя вече е факт. На този етап е без записване, няма опашки и се провежда веднага. Продължителността е 15 минути на една зона. Резултатът се получава веднага. Направен е с максимална прецизност, а на снимката, която получава всеки пациент, могат да се видят промените в костната плътност, които са оцветени според степента на увреждане.

Цената за една зона е 40 лева, а доплащането за всяка следваща - 20 лева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?