2374

Американци разработват антитяло вместо ваксина за грип

Американската фармакологична компания Vir Biotechnology обяви, че е получила 55 млн. долара финансиране от правителството на САЩ като подкрепа за разработването на ново лекарство - антитяло срещу грип, предадоха световните агенции.

Очаква се до края на тази година то да навлезе в среден етап на изпитвания. Многогодишният договор на компанията с Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) позволява потенциални инвестиции в размер до 1 млрд. долара от правителството за разработване на лекарства срещу възникващи инфекциозни заболявания, в това число и грип.

Vir Biotechnology заедно с GSK разработи лекарството срещу COVID-19 sotrovimab по време на COVID пандемията, припомнят експерти.

„Договорът с BARDA ще ни помогне да се подготвим срещу бъдещи пандемии -  коментира главният изпълнителен директор на Vir Джордж Скангос. - Ние разработваме това антитяло не само като продукт за посрещане на пандемия, но защото то ще може да защити голям брой хора, които не са адекватно защитени от ваксината, точно както при COVID“, допълни той.

Докато ваксините срещу грип вече съществуват и се прилагат, компанията очаква новото лекарство да се насочи към хора, които не произвеждат адекватен имунен отговор, като например по-възрастните - групата на 65 и повече години.

Експерти припомнят, че грипът е причина за 82 000-170 000 хоспитализации в САЩ през грипния сезон 2021-2022 г., според предварителните оценки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Грипната активност в страната е предимно между декември и февруари, въпреки че грипните вируси се разпространяват през цялата година. Това обуславя и големия интерес към новото лекарство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?