49

Ако ви липсва лекарството за лечение - пишете на депутатите

400 аптеки и складове са проверени за една година, 21 са уличени в нарушения

Сигнали за липсващи лекарства вече могат да се подават официално и в Народното събрание. За целта е създаден специален имейл адрес, на който може да се изпраща такава информация - [email protected].

Още миналата седмица при оповестяването на данни от доклада на ДАНС във връзка с дефицита на лекарства, председателят на Комисията по здравеопазване в парламента проф. Костадин Ангелов заяви, че ще инициира създаването на подкомисия към здравната, която ще се занимава само с проблема с медикаментите. Той информира още, че ще бъде създаден специален имейл, на който всеки ще може да изпраща сигнали за липсващи лекарства.

„Пишете ни. Бъдете сигурни, че аз и останалите депутати от комисията по здравеопазване ще четем и ще реагираме, за да може всеки, който се нуждае от лекарство, да го получи. 

Сигурен съм, че тази комуникация ще накара институциите и регулаторите да заработят по-бързо и във ваша полза“, заяви проф. Ангелов, който беше здравен министър в последния кабинет на Бойко Борисов.

Председателят на здравната комисия апелира и към аптеките да използват този имейл и да подават сигнали за липсващи лекарства в складовете.

Междувременно здравният министър проф. Христо Хинков обяви, че са извършени над 400 проверки на складове за лекарства и аптеки от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) от началото на годината. Като резултат са образувани 21 административнонаказателни производства, свързани с неподаване на данни към специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА).  

Министърът уточнява, че при постъпване в M3 на сигнал за недостиг в аптечната мрежа в страната за конкретно лекарство сигналът се предоставя на ИАЛ за проверка и предприемане на компетентни действия. Приоритетно се оценяват и заявления за паралелен внос, както и такива, свързани с разрешения за употреба на медикаменти, при които се наблюдават затруднения в производството.

По думите на проф. Хинков обаче, броят на субектите, които са задължени да подават информация към СЕСПА, не е възможно да се определи, тъй като е променлив както поради откриването и закриването на складове за търговия на едро и аптеки, така и поради естеството на дейността, която извършват. 

По отношение на мерките, които МЗ ще предприеме за насърчаване на вноса за преодоляване на недостига на лекарства, в т.ч. и на паралелния внос от Европейското икономическо пространство, министър Хинков припомня, че е изготвен проект за изменение на Закона за лекарствата в резултат от дейността на работната група, създадена при предходния министър на здравеопазването.

С проекта се предлагат промени в Закона за лекарствата, сред които и промяна в алгоритъма на изчисление на недостига на лекарства: изчисленията ще се извършват, като се взема предвид 100% от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец, вместо досегашните 65%, и средномесечно потребление през предходните 12, а не 6 месеца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата