49

525 дела се водят срещу лекари и болници

Средната цена на иска е 75 хиляди лева

Здравната ни система издиша все повече, а качеството на медицинска помощ става огромен проблем. Доказателство за това е и увеличението на хората, които завеждат искове срещу болниците в последните години. Колко са те, какви са претенциите им, какво трябва да се промени, коментира адвокатът по медицинско право Мария Шаркова по време на конференция „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика".

525 граждански дела срещу лекари и лечебни заведения са заведени в периода в периода 2007-2022 г. 81 на сто от тях се водят срещу болници и медицински центрове.

Има пропуски в целия диагностичен и лечебен процес

За периода 2007-2019 г. 62% от исковете са отхвърлен от съда, уважени са 38 на сто. През 2007-2022 г. отхвърлените искове са 36%, а уважените вече са 44 процента. 20 на сто от всички дела през 2019-а и 26% от тези през 2022-ра са причиняване на смърт. Делът на уважените искове през 2019 г. е 38%, а на неуважените - 42 на сто. Почти същите са стойностите и през 2022-ра - 56% уважени и 44% неуважени искове.

Много рядко се оказва, че има пропуск на даден специалист, по-често става дума за пропуски на всички нива в лечебно-диагностичния процес.

През последните три години нараства броят на делата, в които пациентите са обезщетени. Това не означава, че нараства броят на лекарските грешки, а означава, че недоволните граждани стават все по-активни. За последните три години делата за причиняване на смърт са се увеличили с 6 на сто. Средната цена на иск е над 75 000 лв., а средната продължителност на делата е 46 месеца, като заради продължителността им сумата по иска нараства заради наложените лихви върху самата заявена сума по него.

Така например по дело срещу областна болница, приключило през месец март т.г., главницата на заведения иск 260 000 лева. С лихвите обаче се оказва, че 

сумата, която лечебното заведение трябва да изплати, вече е набъбнала на 652 693 лв. 

Делото е за смърт на млада жена. Сред случаите има много интересни дела. Например семейство получава обезщетение от болницата, тъй като лечебното заведение е разменило телата на техните починали близки. В друг случай на родилка не дали бебето, докато не плати 2000 лева. Мъж например се оплаква, че е претърпял вазектомия, но след два месеца жена му е родила. Има и такова за имплантация на ембрион без съгласието на партньора, както и за грубо отношение при съобщаване на диагноза.

Все повече се увеличават съдебните решения и се присъжда обезщетение, когато те са претърпели вреда в резултат на различни индикации, които са се появили в хода на лечението и за които пациентът не е бил информиран, тоест нарушаване на правото за информирано съгласие. Оказва се, че лекарите са си вършили работата, но не са уведомили пациента какво следва и може да се случи.

Трябва ли да има регистър на лекарските грешки - такъв нямакато преди това се даде и дефиниция на лекарската грешка. Липсата й създава сериозни пречки пред съответните органи в хода на дейността им по закрила на правата на пациентите.

За такъв регистър започва да се говори, когато има проблеми в здравеопазването. Сам по себе си той няма да е достатъчен. Необходимо е да се създаде и стройна система за систематизиране и анализиране на нежеланите събития.

Необходимо е да се даде дефиниция на лекарска грешка

 Липсата й създава сериозни пречки пред съответните органи в хода на дейността им по закрила на правата на пациентите. Най-уязвимите специалисти са хирурзите и акушер-гинеколозите. Решенията на проблема са безопасността на пациента да бъде припозната като проблем, касаещ както качеството на медицинската помощ, така и общественото здраве. Освен това трябва да се разширят правомощията на Българския лекарски съюз върху контрола на медицинската помощ и спазването на правилата за добра медицинска практика. Също така необходимо е да се създаде възможност за идентифициране, докладване и анализ на нежелани събития при запазване на конфиденциалността.

Необходимо е да се поощрят алтернативните методи за решаване на конфликти, възникнали в лечебните заведения, както и да се повиши правната култура на медицинските специалисти чрез създаване на наръчник и други информационни материали.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иво

Иво

20.10.2022 | 21:13

Наистина положението със здравеопазването е трагично, меко казано. Множество ненужни и погрешни операции се правят, както и ненужни манипулации! Неправилни диагнози, или си затварят очите пред сложните случаи. В момента хората умират, като мравки, и никой не обръща внимание на този факт!

Отговори
5 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?