49

10 дни в Хирургията на Втора градска болница ще преглеждат безплатно

По време на „отворените врати“ ще се правят анамнеза, ехография и изследвания

От 15 май, в продължение на десет дни, в Хирургическото отделение на Втора градска болница „Свети Пантелеймон“ ще се проведат безплатни прегледи. Идеята е на директора на болницата д-р Константин Сапунджиев и шефа на хирургичното отделение д-р Йордан Стайков. 

„Целта е, от една страна, да направим жест към пациентите, а от друга - да им се припомни, че в града съществува хирургично отделение с много добри условия и доказани специалисти в областта на хирургията“, казва хирургът д-р Стайков.

Идеята да се развие хирургическото отделение е още преди пандемията от COVID-19. Епидемията обаче забавя процеса, още повече че болницата е един от центровете с обособено отделение на болни с коронавирус. След като заразата отшумява, в болница „Св. Пантелеймон“, известна повече като Втора градска болница, е направен основен ремонт.

„Преди една година ми се обади д-р Сапунджиев, който ми предложи да развием отделението по хирургия. Тогава в него работеше само един колега. Бях възхитен от чистотата и условията в цялата болница, от парка и от това, че 

ми беше дадена свобода да подбера екипа си“, 

разказва шефът на отделението д-р Стайков, който веднага се обажда на свои колеги - всички доказани специалисти и известни имена в областта на хирургията.

„Всеки от нас е с голям опит зад гърба си. Д-р Димитър Шишков дойде от Военна болница. Като военен хирург има около 40 години стаж.  Д-р Стоян Зоичкин 20 години е работил в голяма болница в Англия като хирург. Другите двама колеги, които подкрепиха идеята, също са  изключителни специалисти с голям опит“, разказва за началото д-р Стайков. Самият той работи като хирург от 44 години. Започва в МУ в Трета хирургия. Гордее се, че негов учител е бил проф. Митов. След това 24 години е бил шеф на Хирургията в Окръжна болница.

Естествено, за да осъществят развитието на отделението, хирурзите имат и своите изисквания към оборудването му и неговото подновяване.

„За пръв път видях толкова бърза реакция. Казахме какво не ни достига, кое трябва да се осъвремени и от ръководството веднага започнаха да действат. До няколко месеца вече имахме повечето неща от списъка, който представихме на д-р Сапунджиев и той одобри. 

Апаратурата, с която разполагаме в момента, е много добра 

Имаме ендоскопска (за безкръвни операции) и лапароскопска апаратура. Имаме ултразвуков нож, лигашура, с която не се използват конци. Лигашурата не е нова техника, но много болници я нямат. С нея много се облекчава работата на хирурга.  Нещо, което се прави за минути, с нея става за няколко секунди. Освен това при кръвоспиране тя е изключително важен инструмент, защото не се налага ползването на конец. По този начин се избягва поставянето на чуждо тяло в пациента.

Не се хабят усилия, вероятността от усложнения е по-малка, което пък води до по-бързо възстановяване на пациента. Времето за операция, в което болният е под упойка, също е значително по-малко“, разказва д-р Стайков.

До края на май за хирургическия блок ще се купят и две нови операционни лампи, защото тези, с които лекарите работят в момента, са над 50-годишни и непрекъснато се развалят. За тях вече дори няма части.  

След направения ремонт 

условията за пациентите също са изключително добри. 

Отделението е малко, с 22 легла. Пет от стаите са с по 2 легла, със собствен санитарен възел, хладилник и телевизор. Останалите  шест са с по три легла, с обща баня и тоалетна. „Навсякъде блести от чистота. Паркът пък е чудесен за хората, които могат да излязат на чист въздух сред дърветата и цветята, което е много важно за пациентите, които трябва да изкарат лечението си в болнична обстановка“, изтъква още предимства на болницата хирургът, като едно от най-важните е, че се плаща единствено потребителска такса за престоя на лечение.

Основните операции, които се извършват в отделението, са свързани с коремната хирургия, жлъчно-чернодробната, с екстрахепаталните пътища и дебелочревната хирургия, която е основен приоритет.

 „Оперираме основно доброкачествени и злокачествени образувания, като рак на дебелото черво например, както и заболяване на жлъчните пътища, които са извън него.  Това са лечения, които искаме да разгърнем, защото всички сме с много опит в тази насока. Екипът ни е с много опит и при заболявания (пак доброкачествени и злокачествени) на стомаха и дванадесетопръстника. Панкреас и задстомашна жлеза оперираме само по спешност“, обяснява хирургът. Той уточнява, че през десетте дни, в които ще се извършват безплатните прегледи, могат 

да ги търсят хора, които имат проблеми именно с коремните органи 

- стомах, дванадесетопръстник, тънки и дебели черва. Такива, които имат кървене, напипали са някакви бучки или подутини, с болки в жлъчката… „Хората не знаят къде да отидат, когато имат такива проблеми, и обикалят. Ако не са спешни, често им се налага да чакат, когато няма места в големите болници. По време на „отворените врати“ ще им се направи преглед, ще се снеме анамнеза, ако се налага, ще се направи ехография и при необходимост ще се назначат изследвания“, уточнява хирургът какви хора могат да ги търсят за безплатните прегледи.

Както в почти всички държавни и общински болници, основният проблем в „Св. Пантелеймон“ е недостигът на персонал. В отделението вместо 12 работят 4 хирурзи и един специализант, 5 сестри, от които 4 пенсионерки, но впечатляват всички с активността, уменията си и отношението към пациентите. Четири са и санитарките, които обаче поддържат изключителна хигиена. И тук говорим за 24-часов режим на работа“, посочва и трудностите, с които се сблъскват хирурзите, д-р Стайков. Желанието му е да привлече и млади лекари, тъй като той и колегите му са хора с голям опит, но и на възраст, в която трябва да предават знанията и уменията си на по-младите.

Още двама специалисти минимум им трябват, за да се разгърне напълно отделението. „Хирургията ни  е база за специализация. Единият от колегите ни в края на годината ще  защити своята, но догодина е добре да дойде поне още един, който да вземе специалност при нас“, казва д-р Стайков. Той се надява, че с добрите условия за работа и възможността да се учат от едни от най-добрите хирурзи, ще успее да привлече млади колеги, с които да продължат да развиват отделението.

За безплатните прегледи пациентите е добре да си запишат час предварително на Регистратурата на МБАЛ „Св. Пантелеймон-Пловдив“ ЕООД тел.: 032/603-990 или 032/603-914.

ВИЗИТКА

Д-р Йордан Стайков завършва висшето си образование през 1977 г. в Медицински университет - Пловдив. През 1986 г. придобива специалност "Хирургия". Има над 44-годишен опит и редица следдипломни квалификации. Участва редовно във форуми, конгреси и семинари по специалността си. Придобива допълнителна квалификация по "Лапароскопска хирургия".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?