Следвайте ни

Здравен шеф призна: Няма шанс да избираме ваксина поне до март

viber icon

Българите няма да имат шанс да избират каква ваксина срещу коронавирус да си бият поне до началото на март. В момента най-често се предлага британската "Астра Зенека", към която обаче има и най-много резерви, а и някои държави изобщо отказаха да я използват за хора над 65 г. Причината е липсата на достатъчно тестове за ефекта от нейното въздействие върху тази категория възрастни.

Въпреки това, в организираните "зелени коридори" пред уикенда у нас за имунизация без записване на всички желаещи се предлагаше предимно този вид ваксина.

През март ще достигнем момента, в който всеки един български гражданин ще може да се ваксинира, с която ваксина той пожелае, призна пред БНТ директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Той увери, че няма драма с недостиг на ваксини, за което алармираха много лични лекари от цялата страна. Наложи се джипита да връщат записани за имунизация пациенти с хронични заболявания, защото здравните инспекции не успяха да предоставят заявените дози.

Към момента в РЗИ-София има над 5000 дози от "Астра Зенека". В четвъртък се очакват 12 хиляди дози "Модерна", а до края на седмицата около 53 хиляди "Астра Зенека". Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран, заяви Пенчев.

В момента ваксинираме с налични количества. Ние получаваме количества и видове ваксини, в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други части на Европа има редукция на количества, забавяне на доставки, това не зависи от нас. Нормално е да има опашки в първите дни, когато не е достигната хармония, желаещите ще бъдат разпределени правилно. Не можем да говорим за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми, каза директорът на Столичната регионална здравна инспекция.

Той бе категоричен, че зелените коридори и ваксинацията в почивните дни е правилно решение.

Продължава имунизирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този начин да забавяме процеса на другите, които желаят да се ваксинират. Един флакон съдържа няколко дози, трябва внимателно да се ваксинират хората с първа игла, има и такива от втора игла, които се налага да бъдат отлагани по една или друга причина - например физически дискомфорт. Нашата цел е да не бракуваме дози от ваксините, каза още Данчо Пенчев. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

76542

76542

23.02.2021 | 10:34

Абсолютен хаос! Най-напред при личните лекари трябва да има ваксини! Те си познават пациентите и заболяванията им. Едва накрая трябва да са тези коридори. Имайки напредвид ,че живеем в БГ и знаейки кой управлява, не бе трябвало да се учудваме на вихрещата се анархия и п.ростотия.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай