Следвайте ни

Засякоха Делта варианта в 254 проби у нас

viber icon

254 случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране от ново поколение. Това обявиха официално от Министерство на здравеопазването.

Анализирани са общо 262 клинични проби като изследванията установяват  вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве. В 254 (96,9%) от пробите е засечен вариантът Делта (B.1.617.2), а в 6 (2,3%) от тях  се доказва Алфа (B.1.1.7).

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 02 юли - 08 август 2021 г. и са изпратени от 49 различни лечебни заведения от 21 области на страната, уточняват здравните власти.

Интересно е, че 4 от 6-те проби, в които е доказано наличието на Алфа варианта, са били изпратени от Пловдив. Доминиращ в областта обаче се оказва Делта, който е отчетен при 28 от пробите. 

20 от анализираните проби в НЦЗПБ са на чуждестранни граждани, които са пребивавали у нас. При тях изследванията изцяло сочат Делта варианта като причинител на инфекцията. Не е изненадващо, че и този път най-много от пробите на чужденци са изпратени от областите Варна и Бургас, където се намират морските курорти. 

Справката показва, че до неделя (22 август) 33-ма души с доказан Делта вариант от целегеномното секвениране са били хоспитализирани. От същата група към тази дата 170 са били на домашно лечение, а 44 вече са се водели оздравели. 7 души са загубили битката с вируса. 

От Министерството уверяват, че НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

УжасТ

УжасТ

24.08.2021 | 13:28

Г лупака Гюро!

Отговори
1 0
ГЮРО

ГЮРО

24.08.2021 | 13:22

И как "засякоха" Делта варианта, като ментарджийските ПъЦъРъ тестове откриват части от цяла група коронавируси, срещащи се в човешкото тяло? И как ваксината създавала по-добър имунитет от самия вирус? Ама трябвало трета и четвърта ваксинация, носене на маски и пак карантина? Мента за корем, май...

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?