2374
Следвайте ни

Заслужено: Лили Иванова стана будител

viber icon

Популярни имена от българския културен живот разказват кои са техните будители с фотографска изложба. Тя беше открита днес пред Народния театър в София и ще остане там до 14 ноември, предаде bgonair.bg.

Примите на родната популярна музика и операта - Лили Иванова и Райна Кабаиванска стават будители на изложба . Техни портрети са част от фотографската експозиция, изложена в градинката пред Народния театър "Иван Вазов".

Освен двете певици в проета "Моите будители" са включени още актьорите Цветана Манева, Койна Русева, Мариус Куркински, Юлиан Вергов, Бойка Велкова, Христо Мутафчиев, музикантите Васко Василев и Теодосий Спасов, режисьорът Теодор Ушев, писателят Георги Господинов и балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев.

Проектът задава въпроса "Кои са твоите будители?", като цели да накара повече хора да споделят думи на признателност към техен будител, да открият нов съвременен будител или да се превърнат в будител за някого.

"Моите будители са всички хора, които срещнах в житейския си път – големите артисти, родителите, учителите", сподели актрисата Бойка Велкова.

Райна Кабаиванска, Теодор Ушев, Георги Господинов, Васко Василев, Лили Иванова и много други говорят с благодарност за личностите, събудили у тях любовта към културата и изкуството. В проекта се включват още прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев от "Софийската опера и балет". 

"Моите будители са учителите ми, които са ме научили да се боря, да искам, да мога", каза балерината Марта Петкова. 

"Най-големият будител за мен остава сцената, но мога да кажа и много имена, даже Марта, Ясен Еълчанов, Михаил Баришников и много други", изброи балетистът Никола Хаджитанев. 

Автор на снимките е един от най-талантливите български фотографи – Костадин Кръстев – Коко, който работи по проекта почти три месеца. 

"Да се срещнеш с тези вдъхновяващи и успели хора, истински будители на нашето време, е нещо велико. За мен беше огромно удоволствие да ги заснема и да се докосна поне за час до тях", сподели Коко.

Инициативата подпомага социалния и здравен фонд на Съюза на артистите в България. Част от средствата ще бъдат предназначени за стипендии за студенти по актьорско майсторство. 

Видеоразказите на участниците ще може да се видят през целия месец ноември в социалните медии на Съюза на артистите.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

АК 47

АК 47

03.11.2021 | 04:27

Интересно колко високо обрзована е това бабче,но иначе си е завършен егоист. Дали будител, качтегорично да, че като я видя или чуя по радио и телевизия ме буди, но ми лекува констипацията.

Отговори
0 0
Димитров

Димитров

02.11.2021 | 08:24

Откъде накъде Лили - Будител?! За будители се смятат учените от късния ренесанс / епохата на възраждането до малко по-съвременната история. Доисторически личности като баба Лили - родени малко преди измирането на динозаврите и зараждането на бозайниците като подвид пък какво общо имат с тая съвременна епоха?!

Отговори
5 0
Крясъците на лилито

Крясъците на лилито

02.11.2021 | 06:23

Могат да съБУДЯТ и мъртвец.

Отговори
5 2
Сашка

Сашка

02.11.2021 | 00:15

До Мимето. Недей да ревеш на чужд гроб,че не знаеш ,къде му са краката къде му е главата, кой кога ще си замине от този свят го решава този отгоре,шефа ,тъй че такива като тебе ,пророци си отиват по рано ,защото са ,,копали,, гроба на други ,ама са паднали във него,,българска простотия ,винаги мислят злото на другите,хора без сърца,всеки си има определено колко да си живее и радва на живота ,тези пожелания, които правиш не са добри за теб,ти също имаш близки на нашите години ,не вярвам някой да им праща такива пожелания- осъзнай се човече.

Отговори
3 2
Ива

Ива

01.11.2021 | 23:30

Минахме всякакви граници.Високо образована,с невероятна ценностна система,аскетичен начин на живот...Как да не я сравниш с Паисий?!

Отговори
8 1
Истина

Истина

02.11.2021 | 00:36

Освен ако не си археолог или геронтофил може да си я вземете ,този кривокрак рептил.

Отговори
6 1
Mимето

Mимето

01.11.2021 | 22:58

Браво! Ха дано най=накрая отиде при героите, дъртата скочубра!

Отговори
3 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?