Следвайте ни

Защо не бива да се хвалим с щастие и успех

viber icon

Банчо Банов, финансов експерт

 Във филма „Американски прелести“ главният герой (на 42г. ) и жена му са охладнели един към друг. Дамата продава недвижими имоти и то не много успешно. Тя завижда на свой колега наричан Краля на недвижимите имоти (Бъди), който е доста успешен в бизнеса си и има млада жена.

На едно парти на гилдията, на което всеки е със половинката си, успява да размени няколко думи насаме с него. Казва колко му се възхищава и че тя въобще не му е конкуренция. Кани го на обяд да обсъдят какви съвети може да й даде, за да й потръгне бизнесът.

На обяда той идва и споделя, че младата му жена го напуска, защото смята, че той е твърде отдаден на кариерата си. И добавя: „Сякаш стремежът към успеха е недостатък в характера. При това тя си уреди приятен живот чрез моя успех“. Колежката му брокерка възкликва: „Но на партито изглеждахте толкова щастливи с младата си жена!“ Краля на недвижимите имоти отговаря: „Наречи ме луд, но за да преуспява човек, винаги трябва да демонстрира вид на преуспял.“

Така-а-а едно е да си по пътя на успеха и друго е да си вече успял. Едно е да демонстрираш, че си преуспял, друго е да си преуспял. Не бива да забравяме и още нещо, Бъди си е сам фирма, няма завистливи съдружници и бизнесът му е да продава недвижими имоти – т.е. видът му, проекцията на преуспял има значение за това дали клиентите ще му се доверят да купят предлаганата от него къща.

Бизнеси много, ситуации много. В едни може това да е предимство, а в други – недостатък. Аз пък точно обратното, чувал съм как се издигат в йерархията съдружници – тихи и скромни, непредставляващи за никой заплаха. И още нещо, чувал съм, че много от преуспелите хора поддържат „Low profile“ (тих и скромен живот) с цел да не им завиждат.

Големият въпрос тук е – трябва ли да се хвалим пред другите (извън тесния семеен кръг) със своето щастие и успех? 

В Библията пише, че гордостта, която произлиза от себе си е грях. (По кратко: „Горделивостта е грях“). И още в Притчи 16:18-19 ни казва, че „Гордостта предшества погибелта, а високомерието - падането. По-добре някой да е със смирен дух между кротките, отколкото да дели плячка с горделивите.” (Нечестивия) беше изхвърлен от небесата заради гордостта (Исая 14:12-15).

Направило ми е впечатление разликата между голям и малък учен като поведение. Големият, като му споменеш за негов успех или разработка, кротко отвръща, „Да, получи се. Сетил съм се.“ И сменя темата. Малкият учен, обратно, не дай си Боже да му споменеш за негова разработка, почва да ти говори за нея надълго и нашироко, че чак пяна му избива на устата. Гледа да блесне, да те омае.

Чувал съм при разговор между бизнесмени да се казва: „Доколкото е възможно ние трябва да крием успехите си от конкуренцията си, както щастието от хората - най-много конкуренцията да дойде в нашия сегмент и да ни намали печалбата, а хората да ни спретнат някоя интрига и да ни намалят щастието.“ „Който се хвали – не пали“, казва българската поговорка.

„Пълна зала със злато и ястие никой не може да опази. Който се гордее с богатство и почести сее семето на своето падение“, казва Лао Дзъ. И още  от него: „Ето защо Мъдрецът…не се хвали, затова е прославен,…не се гордее, затова е старшина…Който се повдига на пръсти, не може дълго да стои…който се самопредставя, не блести. Който се хвали, не се прославя…Искаш ли да го унищожиш, трябва да го възвеличиш.“

Шекспир ("Макбет"): „Животът е бързо подвижна сянка и клет комедиант, навсякъде се пъчи и се перчи, докато трае неговият час, а сетне никой не го слуша…Животът е и разказ на глупак – надут и многословен, но безмислен…“

В заключение две мои наблюдения:

1. Щастието е пламък в душата, а не улично осветление.

2. Нека умните прочетат щастието от очите ви, а не глупците да го чуят от устата ви.

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Малко пълничка 110 кг

21.03.2020 | 20:50

Защото съседите завиждат и затова..., но късно е баба за жаба..! Според всекиго и жабата, различни видове са...!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?