Следвайте ни

Зареждат липсващи лекарства в аптеките

viber icon

Дистрибутори ще пуснат допълнителни количества в аптеките от липсващите в последните дни антитромботични медикаменти, с които се лекуват жени с проблемна бременност. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с представители на фармацевти и дистрибутори.

В последните седмици много лекарства са обект на масово изкупуване от аптечната мрежа, тъй като присъстват в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с коронавирус. Затова министърът и фармацевтите призоваха хората да се успокоят и да спрат да изкупуват непредписани специално за тях лекарства, като разясниха и какви са рисковете от това поведение. Към призива им се присъедини и Българският лекарски съюз, който предупреди, че самолечението е изключително опасно.

Ангелов увери, че в настоящия момент на национално ниво няма недостиг на нито един медикамент, който се използва в терапевтичните схеми за COVID-19. Той съобщи, че от 11 ноември търговците на едро ще разпространят в аптеки в цялата страна допълнителни количества от антитромботичните средства (нискомолекулярни хепарини).

Бременните жени, на които тези лекарства са предписани, трябва да отидат в аптеките с рецепта и документ от генетично изследване, за да не се злоупотребява с наличните количества.

От Изпълнителната агенция по лекарствата  увериха, че проверките им досега по складовете на търговците на едро показват, че недостиг на тези продукти няма.

"Хората да не се самолекуват с антибиотици, тъй като това е опасно, води до недостиг по аптеките и задълбочава проблема с антибиотичната резистентност", предупреди министър Ангелов.

Министърът увери, че антибиотици, дексаметазон и други лекарства, използвани за лечението на коронавирус, са налични в болниците и лечението на хората с тях в болнични условия е подсигурено.

„Самолечението е опасно за хората. Абсолютно недопустимо е да се лекуват пациенти по телефона", подчерта и проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Борисов мобилизира хеликоптерите

„Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, докато икономиката и финансите действат, за да се измъкнем от пандемията. Всеки да бъде обгрижен“, каза Бойко Борисов на заседание на МС. Премиерът нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти до болниците.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?